IngelisedeVries
IngelisedeVries Sport 21 dec 2016 / 21:50 uur

Dit zijn ze: de sporters van 2016

Woensdagavond werden in de RAI Amsterdam weer een hoop belangrijke prijzen uitgereikt. De beste sporters van ons land mochten vanavond erkenning voor hun prestaties in ontvangst nemen. Onder anderen Max Verstappen, Esther Vergeer en Sanne Wevers gaan niet met lege handen naar huis. Ook werd er een eerbetoon gegeven aan de dit jaar overleden Johan Cruijff.

Coach van het jaar: Vincent Wevers

Vincent Wevers. Beeld: ANP

Sportcoach van het jaar is Vincent Wevers. Oud-bokser Lucia Rijker reikte de prijs uit aan de turncoach die zijn pupil en dochter kampioen zag worden op de balk in Rio. Wevers werd samen met Giovanni Guidetti (volleybal) en Marcel Wouda (openwaterzwemmen) genomineerd.

Wevers noemde het een bijzondere eer. „Je zult maar het geluk hebben dat je elke dag mag trainen met twee van zulke topsporters. Ik heb dan dubbel geluk omdat ik hun vader mag zijn.’”

Paralympisch sporter van het jaar: Liesette Bruinsma

Liesette Bruinsma. Beeld: ANP

Zwemster Liesette Bruinsma mocht de prijs voor Paralympisch sporter van het jaar in ontvangst nemen. Bruinsma werd met haar twee gouden medailles in Rio gekozen uit veertien andere genomineerden. Ze ontving de bijbehorende Jaap Eden Trofee uit handen van vice-premier Lodewijk Asscher.

„Het is moeilijk sporters met elkaar te vergelijken, er zijn heel veel goede prestaties geleverd in Rio”, vertelde Bruinsma na het ontvangen van de trofee. Ze bedankte coaches en familie en vooral ook haar vader. „Hij heeft me heel vaak om half vijf ’s morgens naar het zwembad moeten brengen.”

Sportploeg van het jaar: roeisters Maaike Head en Ilse Paulis

Maaike Head en Ilse Paulis. Beeld: ANP

De roeisters Maaike Head en Ilse Paulis zijn woensdag gekozen tot Sportploeg van het Jaar. Zij kregen de meeste stemmen van de aanwezige sporters en vakjury tijdens het Sportgala in de Amsterdamse RAI. Oud-schaatskampioene Marianne Timmer overhandigde de bijbehorende Jaap Eden Trofee.

„Het is mooi om waardering te krijgen van collega-sporters”, zei Head nadat ze de trofee in ontvangst had genomen. „We zijn hier onder sporters, die jaar in jaar uit alles geven. Dit doet ons veel.” Paulis dankte coaches, familie en vrienden. „Zonder hen was dit niet gelukt. De aanhouder wint, dat is weer eens gebleken. Het was een prachtig jaar.”

Carrièreprijs voor Esther Vergeer

Esther Vergeer. Beeld: ANP

Voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer is woensdag gelauwerd voor haar imposante sportloopbaan. De 35-jarige Woerdense ontving tijdens het Sportgala in de Amsterdamse RAI de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. De prijs is bestemd voor de allergrootste Nederlandse sportlegendes. Oud-wielrenner Joop Zoetemelk, die de oeuvreprijs vorig jaar won, overhandigde haar de bijbehorende plaquette.

Sportvrouw van het jaar: Sanne Wevers

Sanne Wevers. Beeld: ANP

Turnster Sanne Wevers is verkozen tot Sportvrouw van het jaar. Wevers kreeg de bijbehorende Jaap Eden Trofee uit handen van tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk.

Haar concurrenten in de verkiezing waren zeilster Marit Bouwmeester, wegwielrenster Anna van der Breggen, baanwielrenster Elis Ligtlee, openwaterzwemster Sharon van Rouwendaal en atlete Dafne Schippers.

Wevers (25) pakte olympisch goud op de balk, een unicum voor een Nederlandse turnster. „Het is fantastisch deze mooie prijs in ontvangst te mogen nemen”, zei ze in een lange, emotionele toespraak. „Het was een topjaar waarin ik mijn droom waarmaakte. Mijn hartslag gaat even door het dak. Als klein meisje had ik ooit de droom naar de Olympische Spelen te mogen gaan, als turnsters is het een zin die we altijd uitspreken. In Rio raakte ik de dag voor de finale emotioneel. Ik besefte dat alles was doorstaan; alle opofferingen en investeringen. Alles was gelukt.”

Talentprijs voor turnster Eythora Thorsdottir

Eythora Thorsdottir. Beeld: ANP

Turnster Eythora Thorsdottir is uitgeroepen tot Young Talent van 2016. De 18-jarige geboren Rotterdamse, kind van IJslandse ouders, werd dit jaar bij de Olympische Spelen in Rio negende in de meerkampfinale. Nooit eerder is een Nederlandse turnster zo hoog geëindigd.

Met haar score van 57,632 was Thorsdottir na de Russische Aliya Moestafina, die brons pakte, de beste turnster uit Europa. Met het Nederlandse team eindigde ze bovendien als zevende in de teamfinale.

Sportman van het jaar: Max Verstappen

Max Verstappen. Beeld: ANP

Max Verstappen is gekozen tot Sportman van het jaar. De Formule 1-coureur kreeg de meeste stemmen van de aanwezige sporters en de vakjury tijdens het Sportgala in de Amsterdamse RAI.

Voetbaltrainer en oud-international Frank de Boer overhandigde de bijbehorende Jaap Eden Trofee aan voormalig Formule 1-coureur Jan Lammers, die hem in ontvangst nam voor de afwezige Verstappen. De negentienjarige Limburger is de eerste autosporter in Nederland die de eretitel mag dragen.

Verstappen was dit jaar de sensatie in de Formule 1. Hij won als eerste Nederlander en jongste coureur aller tijden op achttienjarige leeftijd een grand prix. Behalve met zijn winst in de Grote Prijs van Spanje bracht hij de autosportfans in vervoering met spraakmakende inhaalacties in zijn wagen. Met als summum de inhaalrace in de kletsnatte Grand Prix van Brazilië langs dertien concurrenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn ze: de sporters van 2016
Sluiten