Johan van Boven
Johan van Boven Sport 21 dec 2016 / 15:32 uur

De opvallendste feitjes over het Sportgala

Woensdagavond worden tijdens het Sportgala van sportkoepel NOC*NSF de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg, Coach en paralympische sporter van het Jaar gekozen. De opvallendste vijf feiten over de verkiezing op een rij:

1. Afwezigen

Van de vijf genomineerde sportmannen zijn er twee niet lijfelijk aanwezig in de Amsterdamse Rai. Max Verstappen liet in een vroeg stadium al weten af te haken, omdat hij op vakantie graag wil bijkomen van zijn even succesvolle als bewogen Formule 1-jaar. Bovendien zit de Limburger niet te wachten op een dergelijke prijs. „Geef maar aan iemand anders”, zo luidde zijn commentaar vlak voor het einde van het raceseizoen.

Sven Kramer ontbreekt eveneens. De schaatser is er niet bij omdat zijn seizoen pas net is begonnen. „Ik rijd die dag een 3 kilometer in Heerenveen, dat is een heel goed excuus”, liet hij tegenover De Telegraaf weten. Maar hij is sowieso niet heel blij met de timing van het evenement. „Voor een schaatser komt dat gala gewoon heel slecht uit. Iedereen staat daar te hoesten, er is veel drank, dat is niet aan mij besteed.”

De overige genomineerden voor de titel Sportman van het Jaar zijn Tom Dumoulin (wielrennen), Ferry Weertman (openwaterzwemmen) en Dorian van Rijsselberghe (windsurfen).

2. Buitenlander

Als trainer van de Nederlandse volleybalvrouwen is de Italiaan Giovanni Guidetti genomineerd voor Sportcoach van het Jaar. Hij kan in de voetsporen treden van Brian Farley, die de titel in 2011 veroverde dankzij zijn prestaties met de Nederlandse honkbalmannen, die dat jaar wereldkampioen werden. Vincent Wevers (turnen) en Marcel Wouda (openwaterzwemmen) zijn de andere twee genomineerden.

3. Man versus vrouw

In de beginjaren van de verkiezing werd nog geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Van 1951 tot en met 1958 werd er alleen de Sporter van het Jaar gekozen. De eerste winnaar was voetballer Abe Lenstra, die een jaar later nogmaals met de eer aan de haal ging.

4. Volle prijzenkast

Bij de vrouwen hebben wielrenster Leontien van Moorsel en kunstschaatsster Sjoukje Dijkstra de eretitel het vaakst (zes keer) op hun naam geschreven. Bij de mannen zijn er drie lijstaanvoerders: Epke Zonderland (turnen), Anton Geesink (judo) en Ard Schenk (schaatsen). Zij waren ieder vier keer de beste.

5. Hoogzomer

De zomersporters hebben de prestigieuze prijs veel vaker in de wacht gesleept dan de wintersporters. Bij de mannen is de verhouding 47 x 18, bij de vrouwen 41 x 16.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De opvallendste feitjes over het Sportgala
Sluiten