Johan van Boven
Johan van Boven Sport 4 dec 2016
Leestijd: 3 minuten

Botteghin: Heb met een van de slachtoffers gespeeld

Eric Botteghin greep vorige week dinsdagochtend nietsvermoedend naar zijn telefoon. Toen hij wakker werd, wilde hij de uitslagen van het Braziliaans voetbal bekijken. Tot zijn grote schrik zag de verdediger van Feyenoord dat de selectie van de club Chapecoense in het vliegtuig zat, dat in Colombia was neergestort.

Het voelde alsof de grond onder zijn voeten verdween en hij in een ravijn van ellende stortte. „Met een van de spelers heb ik ooit nog samengespeeld. Ik was toen achttien jaar, maar ik voel me nog steeds verbonden”, vertelde hij zondag na de 6-1 zege op Sparta. „Mijn vrouw zit in een Facebookgroep waarin spelersvrouwen ervaringen met elkaar uitwisselen. Ze geven elkaar bijvoorbeeld informatie over welke steden en clubs mooi zijn. Daardoor kende ze heel veel partners van spelers die om het leven zijn gekomen.”

Pijn

Botteghin zette direct een Braziliaanse tv-zender op, om de ontwikkelingen rond de crash en de bijbehorende consequenties op de voet te kunnen volgen. „Met pijn in mijn hart. Dit doet heel veel met mij. Ik woon al mijn hele voetballoopbaan in Nederland, maar ik voel me nog echt een Braziliaan. Er zaten zó veel bekende namen in dat vliegtuig, ook journalisten. Dat maakt de impact van zo’n ramp alleen nog maar groter.”

De ex-speler van FC Zwolle, NAC Breda en FC Groningen keek vol bewondering naar alle steunbetuigingen van over de hele wereld. „Dat wordt in Brazilië heel erg gewaardeerd”, weet hij. Vooral het moment waarop de kisten met daarin de lichamen van de overleden spelers het stadion van Chapecoense in werden gedragen, maakte indruk op hem.

In aanloop naar het duel met stadgenoot Sparta nam hij zichzelf voor ‘iets’ te doen als hij zou scoren in de Kuip. Met een fraaie kopbal nam hij de 5-0 voor Feyenoord voor zijn rekening. Botteghin trok de rouwband van zijn arm, kuste het ding, maakte met zijn vingers een hartje en wees naar de hemel. „Het is slechts een klein gebaar, maar meer kon ik niet doen om de overledenen te eren. En om de vrouwen en kinderen van de verongelukte spelers te steunen, want zij hebben het nu heel moeilijk. Het is een zware week, daarom was het extra speciaal om nu een doelpunt te maken.”

Zaterdagavond zag hij zijn landgenoot Nathan namens Vitesse een doelpunt maken en vervolgens zijn shirt uittrekken om een steunbetuiging voor Chapecoense op zijn ondershirt te laten zien. Volgens de regels moest hij een gele kaart krijgen, maar arbiter Jochem Kamphuis hield zijn kaarten op zak. „Dat vond ik heel mooi. Als scheidsrechter moet je zoiets kunnen aanvoelen. Klasse. Ik had helaas geen ondershirt, anders had ik ook zoiets kunnen doen.”

Botteghin heeft nooit last van vliegangst gehad en ook de volgende keer zal hij niet met angst een vliegtuig in stappen. „Met Feyenoord spelen we Europees voetbal en zitten we om de paar weken in het vliegtuig. Hopelijk gebeurt dit nooit meer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Botteghin: Heb met een van de slachtoffers gespeeld
Sluiten