André Venema
André Venema Sport 28 nov 2016 / 07:57 uur

Vader Jos: ‘Max ontroert mij soms’

De massale gekte die hem na zijn spraakmakende regenrace in Saõ Paulo overspoelde, bleef twee weken later in Abu Dhabi uit. Toch eigende Max Verstappen zich ondanks een mislukte kwalificatie én start opnieuw een hoofdrol toe in het slotnummer van 2016. De inhaalrace die vanuit het achterveld op plaats vier eindigde, kruidde het seizoen nog meer volgens vader Jos.

„Ik wil niet zeggen dat het een jaar is geweest om in te lijsten”, evalueert Verstappen. „Dat doen we als we veel overwinningen behalen en wereldkampioen worden. Maar het was een goed jaar. Max heeft de toon gezet, laten zien wat hij kan. Hij is gesetteld, een gearriveerde coureur. Max kan nu net zo lang Formule 1 rijden als hij zelf wil. Er zal altijd ergens plaats voor hem zijn, net zoals voor jongens als Hamilton en Vettel.”

Grootste criticaster

Het tweede jaar in de Formule 1 geldt doorgaans als een van de belangrijkste. Het sprankelende debuutseizoen als jongste coureur ooit voltooide Verstappen met een luide knal en kreeg met de snelle promotie naar Red Bulls moederteam het gewenste vervolg. Hoewel zijn vader zich niet meer bij alle races liet zien, is hun relatie onveranderd. „Ik ben Max grootste praatpaal en criticaster. We zeggen alles tegen elkaar, discussiëren ook over alles. Niet alleen over het rijden, maar ook over dingen op en naast de baan. Uiteindelijk beslist Max zelf hoe hij dingen wil aanpakken.”

Er waren volgens Jos Verstappen afgelopen seizoen best ‘wat dingetjes’ die tot gespreksstof leidden. Welke wil hij niet zeggen. „Maar toen Max in Monaco crashte ben ik na de race meteen weggelopen. Toen was ik zeer boos. En dat zeg ik hem ook. Max snapt hoe ik het zie en voel. Hij is niet gek, hè. We praten veel, bellen na elke training als ik er niet ben. Iedereen heeft een klankbord nodig, ik ook. Ik zie bepaalde dingen met racen. Zo heb ik hem opgevoed, ik denk dat ik dat goed heb gedaan. En Max accepteert het. Omdat hij weet dat ik het scherp zie.”

Wereldster in wording

De academische race-opleiding heeft zijn vruchten al lang afgeworpen. Max Verstappen is een wereldster in wording. Zijn overwinning half mei in Spanje heeft eeuwigheidswaarde, de laatste dertien ronden in Brazilië waren lesmateriaal. „Voor mij zijn dat dé momenten van 2016”, verklapt Verstappen senior. „Die twee races en hoe hij zich verder ontwikkeld heeft… Zo goed. De manier waarop Max dingen doet ontroert me soms, dan krijg ik kippenvel. Hij wordt steeds meer een kerel, verstandiger ook en voelt zich geweldig thuis bij Red Bull. Alles klopt gewoon.”

Bang dat zijn tienerzoon ontspoort, heeft de pater familas niet. Zit volgens hem niet in zijn karakter. Max hoeft niet zo nodig met een filmster of andere celebrity op de foto, de familie is zijn veilige haven. „Kijk, er gebeurt natuurlijk wel iets met je. Als de hele wereld zo lovend over je is, dan ga je misschien denken dat je anders bent. Maar ook daar praten we over. Ik weet hoe het is, heb het zelf een beetje meegemaakt.”

De band tussen vader en zoon is en blijft hecht. Toch is die niet exclusief, stelt Verstappen. „Zo’n band heb ik ook met mijn dochter. Nu Max vaak weg is, is zij veel bij mij. We doen veel dingen samen. Ik heb geen schuldgevoel over haar, omdat ik zoveel tijd in Max investeer. Racen is altijd mijn leven geweest, dat zal het ook altijd blijven. Daar moet alles voor wijken, alles is gefocust op racen. Niet iedereen in de familie is daar altijd even blij mee, maar ze weten het.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vader Jos: ‘Max ontroert mij soms’
Sluiten