Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 3 nov 2016 / 15:59 uur

Training van bondscoach Blind voor Nederlandse pers

Een training krijgen van de bondscoach van het Nederlands elftal. Dat is niet voor iedereen weggelegd. Maandagavond mochten tien journalisten van Nederlandse kranten en voetbalwebsites op de prachtig vernieuwde KNVB-campus in de Zeister Bossen een klein uurtje trainen onder het toeziend oog van Danny Blind.

Glimlach

De bondscoach staat al op het veld met zijn armen over elkaar te wachten op het journaille. Met een brede glimlach op zijn gezicht scant hij snel zijn groep. „Buiten het veld heb ik veel met jullie te maken gehad, maar op het veld nog niet”, lacht hij. „Al zie ik weinig bekende gezichten, vorig jaar was er duidelijk meer animo onder de journalisten.”

Strakke outfits

Met die laatste opmerking maakt Blind misschien onbewust duidelijk dat de status van het Nederlands elftal behoorlijk is afgenomen. De avond is georganiseerd door Oranjes shirtsponsor Nike, dus alle verslaggevers, ook de wat minder fitte, lopen rond in de laatste, hippe strakke outfitjes die zijn aangeleverd door het Amerikaanse sportmerk. De fluoriserend groen-, geel- een rozegekleurde voetbalschoenen maken het plaatje af. Wie snel en van een afstandje kijkt, kan zomaar denken dat hier een groep ‘echte topsporters’ aan het werk is.

Blinker

Om het wat op te leuken, is ook voormalig-international Regi Blinker opgetrommeld. Eerder op de avond sloot de inmiddels 47-jarige oud-speler haast ongemerkt aan bij de groep verslaggevers, toen die een rondleiding in het nieuwe Voetbal Medisch Centrum kregen van KNVB-sportarts Edwin Goedhart. „Is dit de groep?”, vraagt Blinker nonchalant aan een pr-meisje dat knikt. „Ok dan, is goed.” Het maakt Regi niet veel uit, zoveel is duidelijk. Als hij een avondje lekker kan ballen, vindt hij het prima.

Most Wanted

Na een warming-up staat er een partijtje op het programma. Blind heeft de trainingstaken uit handen gegeven aan Harald Stelder, de coach van Nike Most Wanted. Want de korte training van de journo’s is slechts het voorprogramma van deze maandagavond. Het belangrijkste gedeelte komt daarna. Op uitnodiging van de KNVB en de sponsor zijn twintig voetbaltalenten uitgenodigd, die nog niet zijn gescout door een bvo (betaaldvoetbalorganisatie). Uit die twintig talenten kiezen de coaches twee spelers die een jaar lang als een echte prof mogen leven en trainen op de Nike Academy op St. George’s Park, het nationale trainingscentrum van de Engelse ploeg.

Tijdens de training van de journalisten staan de talenten met hun aanhang langs het veld te kijken. Ze kunnen hun lachen soms niet inhouden, als de vaak houterige spelers hun uiterste best doen onder het oog van Blind. Het veld is speciaal voor de gelegenheid vrij klein gehouden en de partijtjes duren maar twee keer zeven minuten. „De coach heeft jullie gematst”, lacht Blind. „Als het aan mij gelegen had, was het veld twee keer zo groot geweest en duurden de partijtjes twee keer zo lang. Ik had jullie van de pers even afgepeigerd.”

Uitgeput

Voor sommigen is zelfs deze partijvorm al te veel gevraagd. „Dat viel niet mee, hè”, zegt Blind na afloop van de training terwijl hij lachend een totaal uitgeputte journalist op de schouder slaat. „Kom op jongens, nu nog even een fotootje en dan lekker douchen.”

Ook Blinker heeft genoten. De voormalige Feyenoorder heeft zich ingehouden. Slechts twee keer speelde hij iemand door de benen. „Nu even snel iets eten en een sinasje”, eindigt de 3-voudig international.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Training van bondscoach Blind voor Nederlandse pers
Sluiten