Johan van Boven
Johan van Boven Sport 23 nov 2016 / 12:54 uur

Spaanse justitie eist twee jaar cel tegen Neymar

Het klinkt zwaarder dan het is: het openbaar ministerie in Spanje heeft twee jaar cel geëist tegen Neymar. De aanvaller van FC Barcelona zou bij zijn transfer van Santos naar de Catalaanse club in 2013 de belastingdienst hebben opgelicht.

Vanwege een speciale wet hoeft de Braziliaan niet daadwerkelijk de bak in. Gevangenisstraffen tot twee jaar mogen als proefperiode in vrijheid worden doorgebracht. Als de eis door de rechter daadwerkelijk wordt omgezet in straf, hoeft Barcelona zijn sterspeler dus niet te missen.

De rechterlijke macht in Spanje is al jaren bezig met het onderzoek naar de belastingontduiking van Neymar. Een groot deel van het transferbedrag zou in de zakken van Neymars vader zijn beland, waardoor de belastingdienst een flink aantal miljoenen misliep.

FC Barcelona pleitte zich eerder dit jaar vrij door de zaak met 5 miljoen euro af te kopen, maar de zaak tegen Neymar zelf bleef overeind. De verwachting is dat hij uiteindelijk een boete aan de belastingdienst zal betalen.

Messi

Neymar is niet de eerste speler van FC Barcelona die in opspraak komt vanwege belastingontduiking rond een transfer. Een half jaar geleden werden Lionel Messi en zijn vader veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf wegens het strafbare feit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Spaanse justitie eist twee jaar cel tegen Neymar
Sluiten