Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 14 nov 2016 / 08:41 uur

Sierd de Vos is een entertainende Pietje Bell

Sierd de Vos is in zijn element. Hij spiedt de zaal rond. Het publiek wacht in spanning af, hangend aan zijn lippen. Het is een thuiswedstrijd voor ‘El Sierd’, die in zíjn bodega Vida in Naarden zijn gelijknamige boek presenteert. ‘Voetbalanekdotes en Spaanse voetbalsteden, op hun lekkerst, op hun leukst, op z’n Sierds’, luidt de ondertitel.

Logeerpartijtje

Hij roept Rinus Israël bij zich; zijn idool die hij als 12-jarig jochie een brief schreef met de vraag of hij een paar daagjes bij de toenmalige speler van Feyenoord kon logeren in Rotterdam. Later als journalist kruisten ze elkaars paden veelvuldig. Of Israël nu in Ghana, Den Bosch, Griekenland of ‘in de woestijn’ zat, De Vos kwam langs. Zo ook toen Israël trainer was van het Roemeense Dinamo Boekarest.

Koffer met geld

„Rinus zei tegen mij dat ik snel moest komen, want ‘je weet hoe het werkt na een paar nederlagen’. Toen ik Boekarest aankwam, werd Rinus inderdaad ontslagen. Hij kreeg een afkoopsom mee van 150.000 gulden cash. Hij was echter bang dat, zodra hij bij de douane aankwam, hij het geld kwijt zou zijn. Dus vroeg hij mij om de helft mee te nemen. De vlucht naar Amsterdam had vertraging, maar ik voelde me natuurlijk niet op mijn gemak met een koffer vol geld bij me. Ik besloot een vlucht naar Stuttgart te nemen en belde de redactie op dat ik daar mijn filmpje zou maken.”

Zonder problemen kwam De Vos aan in Duitsland, waar hij zijn item monteerde. „Opgelucht ging ik vervolgens naar Amsterdam, maar wat blijkt: ben ik die koffer vergeten! Ik belde naar de receptie, maar er waren alleen nog maar schoonmakers aan het werk. Toch ging hij even kijken. ‘Is het een blauw koffertje?’, vroeg hij toen hij na enkele zenuwslopende minuten terugkwam aan de telefoon. ‘Moet ik het open maken?’ ‘Nee, nee, dat hoeft niet’, antwoordde ik snel. Heb ik de volgende dag meteen weer een vlucht teruggeboekt om die koffer op te halen, hahaha.”

‘Informatie klopte’

In ‘El Sierd’ staan talloze anekdotes zoals deze. Het boek leest weg als ‘Pietje Bell’, een boek over een kwajongen die allerlei avonturen beleeft. „Driekwart is waar”, lacht De Vos als hij even later achter een tafeltje zit. Toen hij nog werkzaam was bij de publiek omroep voelde hij zich vooral journalist. „Maar toen maakte ik al items die anders waren”, erkent De Vos. „Het mooiste wat ik op dat gebied heb gedaan, was rondom de voetbalwedstrijd Nederland-Griekenland in 1988. In die jaren was de komiek Piet Bambergen erg populair, ik vroeg hem of hij de Griekse bondscoach wilde spelen. Hij ging bij de slurf staan van het vliegtuig waar de Grieken inzaten en liep mee met een paar spelers. Wij filmden dat met de sirtaki eronder. Ik wachtte hem op en stelde hem dan via een ‘tolk’, gespeeld door zijn schoonzoon, een paar vragen.”

Volgens De Vos was het wel degelijk journalistiek wat hij bedreef: „Alle informatie van de voice-over klopte. Dus het was wel zeker informatief. Ik bracht het alleen op een andere manier. Ik deed al aan infotainment voordat het bestond.”

Entertainer

Hij voelt zich nu vooral entertainer. „In de beginjaren van de commerciële televisie heb ik veel geleerd. Eer waren maandelijkse onderzoeken onder abonnees. Dan zat je in een hotel in Tilburg met een panel van kijkers die ongezouten hun mening gaf. Die mensen wilden geen journalistiek, ze wilden sfeer, je horen juichen bij een doelpunt. Kijker zien zich vooral graag bevestigd in een commentaar en horen het liefst enthousiasme.”

De Vos heeft als voetbalcommentator van het Spaanse voetbal een eigen stijl. Bevlogen en humoristisch praat hij de wedstrijd aan elkaar. Verhalen uit de oude doos worden afgewisseld met restauranttips. Je herkent hem daardoor uit duizenden. „Ik ben enthousiast, informatief, betrouwbaar en geloofwaardig. Je weet als kijker wat je krijgt als je mijn stem hoort.”

Dat niet iedereen gediend is van El Sierds commentaar, bleek wel tijdens de Champions Leaguewedstrijd van dit seizoen tussen zíjn Atlético Madrid (De Vos heeft een lidnummer en is dus officieel socio) en PSV. De Vos zong toen een liedje over Atlético-doelman Jan Oblak toen die de penalty van Andres Guardado stopte. Not done, volgens velen.

Kwaadaardige streek

„Ik hoorde de Atléticofans zingen en wilde de luisteraar duidelijk maken waar dat liedje over ging en zong daarom mee”, blikt De Vos nog een keer terug. „Ik leg dat ook duidelijk uit, maar iemand vond het nodig om alleen het gedeelte waarin ik het liedje zong eruit te pikken en op Twitter te zetten. Een kwaadaardige streek, maar achteraf had ik het niet moeten doen. Niet iedereen begreep waarom ik het deed en dat vind ik jammer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sierd de Vos is een entertainende Pietje Bell
Sluiten