André Venema
André Venema Sport 25 nov 2016 / 12:38 uur

Max Verstappen heeft de Formule 1 weer sexy gemaakt

Op een uurtje rijden van Abu Dhabi, blijkt Max Verstappen ook nog op een motor uit de voeten te kunnen. Tijdens een evenement van sponsor Red Bull trekt de tiener de gaskraan van zijn potente tweewieler in de zandduinen stevig open. Onvervaard en met jongensachtige bravoure valt hij de heuvels aan. Het levert hem een pluim op van teamgenoot Daniel Ricciardo, zelf een ervaren crosser. „Max heeft de duinen overleefd, goed gedaan.”

Te gevaarlijk

Verstappen bekent wel vaker in de woestijn te hebben gecrost. Vorig jaar nog, toen hij na zijn debuutjaar in Dubai op vakantie was. „Maar altijd in een buggy, nooit eerder op een motor. Ik vond het best leuk.” Toch, zo verklapt de tiener, zal hij op de openbare weg niet snel op een motorfiets stappen. Te gevaarlijk, stelt hij. „De risico’s zijn groter, hè. Lijkt me niet verstandig.”

Waarom zou hij ook? Racen in grommende bolides met 750 pk’s aan boord is de essentie van zijn bestaan. En hij beheerst die kunst nog uitzonderlijk goed ook, zo is andermaal gebleken. Verstappen (18) gumde de afgelopen acht maanden talloze stoffige records uit de geschiedenisboeken, is na zijn spraakmakende inhaalrace in Brazilië twee weken geleden de kroonprins van de koningsklasse en uitgegroeid tot Nederlands grootste sportman.

Sexy

De hele wereld heeft hem inmiddels ontdekt. Met een overwinning, talloze podiumplaatsen en baanbrekende inhaalmanoeuvres heeft Verstappen de Formule 1 – niet alleen in Nederland – weer sexy gemaakt. „Het is een heel goed jaar geweest”, zo evalueert de tiener 2016. „Ik mag niet klagen, heb geleerd van de goede en slechte momenten. Hopelijk kunnen we volgend jaar nog verder naar voren komen.”

Met de laatste klus in de luxueuze woestijn van Abu Dhabi voor de boeg, oogt Verstappen relaxed. Natuurlijk aast de tiener op een podiumplaats (‘het wordt lastig Mercedes te verslaan’), het zou zijn geruchtmakende jaar vervolmaken. Een jaar dat na de tussentijdse overstap naar Red Bull half mei een aaneenschakeling van hoogtepunten werd. „Spanje blijft mijn beste race”, verzekert Verstappen. „Mijn eerste overwinning, voor mij is dat nog steeds het meest bijzondere moment. Dat verandert niet. Brazilië was ook goed, in termen van inhalen en snelheid één van de beste races dit jaar.”

Senna

Het verleidde connaisseurs van naam tot een vergelijking met Ayrton Senna, racelegende in ruste en ook meesterlijk in de regen. „Hoe het is om teamgenoot van de volgende Senna te zijn?” Collega Ricciardo zwijgt even. „Volgende vraag graag”,vervolgt de Australiër, alvorens hij zijn flesje water met een grijns in het zand smijt.

Verstappen vindt alle loftuitingen ‘leuk’, maar kan er verder weinig mee. Net zo min als met alle vergelijkingen over zijn inhaalacties. Hij schaart zijn manoeuvre op Nico Rosberg in Saõ Paulo voorlopig in de categorie ‘beste van het jaar’. Of die van hetzelfde niveau is als zijn prijswinnende van vorig jaar in Blanchimont (Verstappen passeerde Felipe Nasr in de hogesnelheidsbocht op Spa-Francorchamps buitenom met ruim 300 kilometer per uur) laat de tiener in het midden. „Het was op lagere snelheid, maar moeilijker omdat het in de regen was. Ik heb wel meer goede inhaalmanoeuvres gehad. Eerlijk gezegd maakt het me niet uit welke de mooiste of moeilijkste is geweest.”

Dieptepunt

Dieptepunt volgens Verstappen was eind mei de GP Monaco, bij hem voor de deur. Net als in 2015 haalde hij door een crash de finish niet in Formule 1’s kroonjuweel. „Het slechtste moment van dit jaar”, beweert hij. Met afstand.

Nog één zondagse rit onder kunstlicht naar de duisternis, dan zet Verstappen in Abu Dhabi een uitroepteken achter het jaar. Hoewel de tiener een circuitjunk is, kijkt hij uit naar een rij- en reisvrije periode. Verstappen gaat twee weken ‘helemaal niets doen’, voordat hij de training weer oppakt. „Tijd doorbrengen met mijn familie en vrienden, lol maken of karten. Dat soort dingen. Gewoon relaxen”, zegt hij. „Het maakt me niet zoveel uit wat ik doe, maar in ieder geval iets anders dan op de baan of onderweg zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Max Verstappen heeft de Formule 1 weer sexy gemaakt
Sluiten