Sofie Smulders
Sofie Smulders Sport 24 nov 2016 / 09:40 uur

Het gebruik van doping is wereldwijd licht gestegen

De World Anti-Doping Agency heeft de cijfers van hun onderzoek naar doping gepubliceerd. Het is het eerste wereldwijde onderzoek sinds de hernieuwde World Anti-Doping Code in januari 2015. Het beleid is aangescherpt, waardoor „dopinggebruikers moeilijker kunnen valsspelen en sporters die geen doping gebruiken, dit juist makkelijker kunnen aantonen.”

In het onderzoek werden meer gevallen bekeken dan vorig jaar. Op een aantal van 303.369 werden er 3809 dopinggevallen gevonden. Vorig jaar waren dat 3153 gevallen op een aantal van 283.304. Dit is een stijging van 1,1% in het aantal positief op doping geteste gevallen.

Testen op doping

Het is volgens de voorzitter van WADA, Craig Reedie, belangrijk om te blijven testen. „Naast gebieden als voorlichting, onderzoek en het delen van informatie is testen een cruciaal middel voor anti-doping organisaties om toe te werken naar een eerlijke competitie en een dopingvrije sport.”

Reedie noemt de toename in dopinggevallen juist na de hernieuwde Anti-Doping Code „interessant”. Volgens WADA-directeur Oliver Niggli gaan de nieuwe cijfers anti-doping organisaties weer helpen met het bestrijden van drugs in de sport door het aanpassen van hun strategieën.

Doping is vorige week door de publicatie van de biografie die Thijs Zonneveld over Thomas Dekker schreef ook in Nederland weer een veelbesproken onderwerp. De sportwereld en verschillende media reageerden geschokt op de rauwe manier waarop uit de doeken wordt gedaan hoe Dekker (en niet alleen hij) omging met doping.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het gebruik van doping is wereldwijd licht gestegen
Sluiten