Johan van Boven
Johan van Boven Sport 17 nov 2016 / 06:40 uur

Harry Vermeegen wil meer dan golfen en zwemmen

Het jochie was een jaar of twaalf, schat Harry Vermeegen. Hij kon de voormalig televisiepresentator dus nooit kennen van programma’s als Pisa, Die 2: Nieuwe Koeien of De Regenjas. „Maar hij stond bovenop de rem van zijn fiets en schreeuwde mijn naam. Hij moest en zou een selfie met mij maken”, zegt Vermeegen. „Het jongetje ging volledig uit zijn plaat en zei dat hij al mijn filmpjes had gezien. Tegenwoordig kennen ze mij van YouTube, Instagram en Facebook.”

Want hoewel hij in 2011 voor het laatst op tv te zien was met een eigen programma (Leven als een prof bij RTL7), maakt Vermeegen nog altijd video-items. Korte interviewtjes op de voor hem zo kenmerkende wijze. Inmiddels niet meer met een complete cameraploeg om zich heen maar met een handcamera of smartphone. Zijn opdrachtgever is de website Voetbalflitsen.nl, een heel ander medium dan pak ‘m beet Veronica, SBS6 of RTL5.

60.000 kijkers

„Als ik tegen Jurgen Streppel zeg: ram die bal ’s het stadion uit, kijken daar 60.000 mensen naar”, zegt Vermeegen met enige vorm van trots. „Nu trek ik soms veel meer kijkers dan vroeger op tv, vooral dankzij social media. Als er iets online komt dan – pats – stromen de reacties gelijk binnen. En dat ik gelijk het aantal views kan zien, vind ik geweldig. TV is vandaag de dag alleen nog maar voor ‘Ouwe Lullitas’, televisiezenders zijn alle jongeren kwijtgeraakt. Wat ik nu doe, is de toekomst.”

https://www.instagram.com/p/BMcLGklgC-V/

Vroeger kenden alle spelers hem en vonden het zelfs een eer om in zijn programma’s te verschijnen. „Anders hoorde je er niet bij.” Tegenwoordig weet niet iedereen wie Vermeegen is. Een tijdje terug moest Donny van de Beek bijvoorbeeld aan de perschef vragen wie die Harry nou precies was. „Dat komt soms voor. Maar toen ik Van de Beek daarna tegenkwam, liep hij enthousiast op mij af.”

Vermeegen komt zo’n vier à vijf keer per jaar naar Nederland om een reeks video’s op te nemen. Voor het geld hoeft hij het niet meer te doen en het weer in Florida is doorgaans een stuk aanlokkelijker dan in Nederland. Waarom stapt hij dan tóch in het vliegtuig om korte filmpjes met voetballers op te nemen? „Het heeft niets te maken met loslaten ofzo. Als ik dat echt niet had gekund, was ik in Nederland blijven wonen. Maar ik woon nu in totaal al dertig jaar in het buitenland. Ik vind het gewoon nog heel leuk om te doen. In de voetbalwereld voel ik me nog altijd als een vis in het water. Wat moet ik dan? Alleen maar golfen en in mijn zwembad liggen? Haha, daar word ik niet gelukkig van. Dan stort ik in! In mijn hoofd moet ik altijd bezig blijven. Het aller slechtste dat een mens kan doen, is met pensioen gaan. Dan kun je van het leven gaan genieten, zeggen ze. Wat een onzin.”

https://www.instagram.com/p/BMMauijjRb5/

Met name voor het programma De Regenjas maakte Vermeegen de mooiste trips om reportages te maken. „Op bezoek bij Gerald Vanenburg in Japan? Geen probleem! Naar Louis van Gaal in Barcelona? Doen we! We hadden een budget van een ton per aflevering en we maakten er twintig. Dus 2 miljoen euro! Nu heb ik nul budget. Maar sommige items zouden zo in De Regenjas hebben gepast, alleen staan ze nu op internet en social media. Voetbalflitsen.nl heeft min of meer aangegeven ermee te willen stoppen, dus ik ben op zoek naar een nieuw platform of een sponsor. Tot nu toe heb ik er nauwelijks iets mee verdiend, maar dat hoeft helemaal niet. Zolang ik een platform heb en mijn filmpjes goed worden bekeken, blijf ik het doen. Tot er op een gegeven moment het moment aanbreekt dat mensen zeggen: sodemieter nou maar op met jouw geouwehoer. Dan maak ik een diepe buiging en stop ik.”

Tot die tijd heeft Vermeegen nog één diep gekoesterde wens. Hij wil dolgraag een documentaire maken met Willem van Hanegem. „Omdat het zo’n bijzondere man is. Een week of tien dagen met hem op pad. Gewoon bij hem in de auto stappen en zeggen: Nou Willem, waar gaan we naartoe? Koetjes en kalfjes, tankstation, koffie, dat werk. Maar ja, dan moet er wel iemand zijn die dat idee ziet zitten en er budget voor vrijmaakt. Het moet nu wel zo’n beetje worden opgenomen, want Willem en ik hebben het eeuwige leven niet natuurlijk.”

Dankzij YouTube kunnen we in de tijdmachine stappen en kijken hoe Vermeegen voor zijn programma De Regenjas met de 19-jarige Dirk Kuyt sprak:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Harry Vermeegen wil meer dan golfen en zwemmen
Sluiten