Wouter van Loon
Wouter van Loon Sport 24 nov 2016 / 21:04 uur

Een Barcelonateam vol belastingontduikers

Barcelonaster Lionel Messi is er voor veroordeeld, tegen teamgenoot Neymar is twee jaar celstraf geëist en ook oud-Barcelonaspeler Samuel Eto’o moet vrezen voor een celstraf wegens belastingontduiking. Inmiddels is er een heel aardig team op het veld te zetten van (oud-)Barcelonaspelers die het niet zo nauw namen met hun belastingaangifte.

Adriano Correia

Foto: EPA

Tussen 2010 en 2016 was Correia een prima back van FC Barcelona. Hij zat voornamelijk op de bank, maar omdat hij zowel aan de linker- als aan de rechterkant van de defensie én op het middenveld uit de voeten kan, kwam toch ook regelmatig aan spelen toe: 114 wedstrijden.

Maar Adriano vergat wel een deel van zijn inkomsten aan de Spaanse belastingdienst door te geven. Hij betaalde daarom ruim 6,4 ton niet aan de fiscus. Later maakte hij dat bedrag alsnog over, toen er al een paar maanden een onderzoek tegen de Braziliaan liep.

Javier Mascherano

Foto: EPA

Sinds 2010 speelt Mascherano voor Barcelona, en in die tijd groeide hij uit tot een van de sterkhouders in het team. De Argentijn hield bovendien met een prachtige sliding Arjen Robben van de winnende goal af in de halve finale van het WK in 2014.

Maar ook Mascherano ging niet zo netjes met zijn geld om. Begin dit jaar werd hij door de Spaanse rechtbank veroordeeld tot een boete van 800.000 euro en een jaar gevangenisstraf. Die hoeft hij niet uit te zitten – in Spanje hoef je de gevangenis niet in als je een straf van lager dan twee jaar krijgt, en nog geen strafblad hebt.

De verdediger ontdook in 2011 en 2012 anderhalf miljoen euro. Zelf zegt Mascherano dat hij niets van belastingen weet. „Ik ben sportman, ik vertrouw op andere personen.”

Dani Alves

Foto: AFP

Dani Alves was jarenlang de rappe rechtsback van Barcelona. Eindeloos stoomde hij op aan de rechterkant – hij dwong de linksbuiten op die manier tot verdedigen, waardoor die nauwelijks meer aan aanvallen toekwam.

Maar de Spaanse belastingdienst heeft ook nog een flinke buidel geld van de Braziliaan tegoed: afgelopen zomer werd duidelijk dat Alves op een lijst staat van Spaanse belastingontduikers die nog een rekening van meer dan één miljoen open hebben staan.

Alexis Sanchez

Foto: EPA

Sanchez kan eigenlijk op alle aanvallende posities uit de voeten: als vleugelaanvaller, hangende spits, aanvallende middenvelder – zet hem er neer, en hij laat zijn voeten spreken. Maar Sanchez zat desondanks tussen 2011 en 2014 vaak op de bank bij Barcelona, hij moest spelers als Messi, Iniesta en Neymar voor zich dulden. Toch was Sanchez regelmatig beslissend, als hij halverwege de wedstrijd werd ingebracht, dolde hij al snel de moegespeelde tegenstanders.

Ook Sanchez zou in zijn tijd bij Barcelona de belasting hebben ontdoken: hij zou nog voor een miljoen euro open hebben staan bij de fiscus.

Lionel Messi

Foto: AFP

De fluwelen voetjes van Lionel Messi zijn ongeëvenaard, daar is vrijwel iedereen het over eens. De Argentijn leidde Barcelona talloze keren naar de overwinning met de prachtigste acties, doelpunten en assists.

Maar de voetbalster heeft van financiën weinig kaas gegeten. Dat was althans zijn verklaring in de rechtbank waar hij terechtstond voor belastingontduiking. Hij besteedt zijn geldzaken uit, aldus de kleine Argentijn. Desondanks kreeg hij een kleine twee jaar gevangenisstraf opgelegd – die hij niet uit hoeft te zitten – en een boete van ruim twee miljoen euro. Ook zijn vader werd in de zaak veroordeeld.

Samuel Eto’o

Foto: AFP

Samuel Eto’o heeft bijna alles wat de perfecte spits moet hebben: hij is razendsnel, werkt hard, heeft een goed schot, kan aardig koppen en scoort aan de lopende band. Eto’o was tussen 2004 en 2009 dan ook een van de belangrijkste schakels in het succes van FC Barcelona.

Maar ook de Kameroener heeft nog een rekening openstaan bij de Spaanse fiscus. De belastingdienst wil achttien miljoen euro van Eto’o, en de aanklager eiste donderdag tien jaar celstraf tegen de spits.

Neymar

Foto: AFP

Het zoveelste Braziliaanse wonderkind – Neymar torst al jarenlang de verwachtingen van zijn hele thuisland op zijn schouders mee. Maar Neymar neemt zijn thuisland steeds op sleep, en ook in Barcelona maakt hij de ene prachtige actie na de andere. De chemie met Lionel Messi en Luis Suarez is er – MSN wordt het supertrio genoemd.

En ook Neymar zit het Spaanse Openbaar Ministerie achter de broek. Woensdag eiste de aanklager twee jaar cel wegens fraude. In 2013 zou bij de transfer van Neymar, die van het Braziliaanse Santos naar de Spaanse ploeg overstapte, zijn gelogen over de transfersom. Daardoor liep een investeringsmaatschappij 3,2 miljoen euro mis.

Neymar moet als het aan het OM ligt ook een boete van tien miljoen euro betalen. De celstraf zou hij niet uit hoeven te zitten. Ook tegen pa en ma Neymar werd een gevangenisstraf geëist, van twee en één jaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een Barcelonateam vol belastingontduikers
Sluiten