Sofie Smulders
Sofie Smulders Sport 10 nov 2016 / 11:07 uur

Brengt Trump de Olympische Spelen van 2024 naar LA?

De Olympische Zomerspelen van 2024 vinden plaats in Boedapest, Parijs of Los Angeles. De inwoners van laatstgenoemde stad hebben grote hoop dat het sportevenement naar hen toekomt, nu Donald Trump aangesteld wordt als president van de VS. Dit meldt Reuters.

LA 2024, de organisatie die is aangesteld voor het binnenhalen van de Spelen in The City of Angels, is verheugd. „We kijken ernaar uit om nauw samen te werken met president in spe Trump om ’nieuwe spelen voor een nieuw tijdperk’ te organiseren”, aldus LA 2024 uit in een statement.

Tevens geloven ze dat de Olympische Spelen in Los Angeles ertoe kunnen bijdragen „verschillende gemeenschappen in de wereld met elkaar te verenigen.” Dat Donald Trump daaraan gaat bijdragen, is getuige verschillende polariserende uitspraken tijdens zijn campagne niet erg aannemelijk.

Een ander man

Rene Fasel van het Internationaal Olympisch Comité gelooft echter dat Trump dergelijke uitspraken deed om stemmen te trekken. „Je zag tijdens zijn speech woensdag dat hij reeds een ander man is.” IOC-lid Dick Pound beaamt dit niet zozeer. Hij gaf toe aan Associated Press dat leden van zijn commissie zich wellicht door uitspraken van Trump beledigd hebben gevoeld.

Dit hoeft volgens Pound echter niet te betekenen dat Los Angeles daarom niet meer hoeft te rekenen op uitverkiezing van de organisatie van de Spelen. Trump is namelijk een meester in het bespelen van zijn publiek. Iets wat weer in het voordeel kan zijn als de campagne voor LA 2024 van start gaat.

„Het is de stad die de Spelen organiseert en het is de burgemeester die de papieren tekent. Niet de president”, is de mening van IOC-lid Anita DeFrantz. De burgemeester van Los Angeles is Eric Garcetti. Afgelopen zomer sprak Garcetti zijn angst uit over de kansen van Los Angeles als Trump president is.

„Ik denk dat sommige leden van het IOC zouden kunnen zeggen: ’Wacht even, gaan we naar een land als dat, waar we dingen horen waar we aanstoot aan nemen?’”, zei Garcetti destijds. Het blijft afwachten voor LA 2024. Aan de andere kant, Parijs bevindt zich in een vergelijkbaar schuitje mocht de extreemrechtse Marine Le Pen in Frankrijk aan de macht komen.

De Olympische vlag kwam afgelopen augustus aan in Tokio, waarin 2020 de volgende Olympische Zomerspelen plaatsvinden. Eerst hebben we in 2018 nog de Olympische Winterspelen, de worden georganiseerd in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brengt Trump de Olympische Spelen van 2024 naar LA?
Sluiten