Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 10 nov 2016 / 07:10 uur

Boost Brazilië na Europese bijles bondscoach Tite

Brazilië ligt op koers richting het WK 2018. Voor aartsrivaal Argentinië wordt het een hels karwei om zich te kwalificeren. Niemand die dat ruim vier maanden geleden gedacht zou hebben.

Finale Copa América, 26 juni 2016. De Chileense middenvelder Diaz wordt in de 28e minuut van het veld gestuurd. Argentinië zit op rozen en lijkt in de Verenigde Staten eindelijk de eerste hoofdprijs sinds 1993 binnen te slepen. De Brazilianen zitten dan al thuis. De jubileumeditie van de Copa is uitgedraaid op een deceptie. Voor het eerst sinds 1987 overleeft de Seleção de groepsfase niet en in de WK-kwalificatie staat de ploeg van bondscoach Dunga op een zesde plek.

Beschamende plek

Anno november 2016 staat Argentinië op die beschamende plek. Een plek die geen recht geeft op deelname aan het WK. Alleen de beste nummers vier van Zuid-Amerika gaan naar Rusland, terwijl de nummer vijf een play-off moet spelen tegen de winnaar van Oceanië. En de Brazilianen? Die gaan aan kop. Vannacht staan de aartsrivalen tegenover elkaar. Brazilië is favoriet. Iets wat ruim vier maanden geleden ondenkbaar leek. Wat is er in de tussentijd gebeurd?

Beide landen hebben sinds de Copa een andere bondscoach. Dunga wordt ontslagen, Gerardo Martino houdt de eer aan zichzelf. De goede resultaten in de VS verbloemen de groeiende onvrede binnen de selectie over de AFA, de Argentijnse voetbalbond. Veelzeggend is de boodschap van Messi op Instagram vlak voor de finale tegen Chili.

Klagende Messi

De klagende sterspeler geeft de bond de schuld dat de vlucht van Houston naar New Jersey vertraagd is. Het is blijkbaar niet de eerste keer dat de voorbereiding op een belangrijk duel niet vlekkeloos verloopt. „Alweer aan het wachten totdat ons vliegtuig vertrekt. Wat een ramp is de AFA. Mijn god!”

De Instagram van Messi:

Hoe rooskleurig de zaken er na een half uur spelen tegen Chili ook voor staan, het resultaat is bekend. Ondanks dat Argentinië een uur lang met een man meer speelt – een voordeel dat vlak voor tijd teniet wordt gedaan als Rojo ook rood krijgt – komt het niet tot scoren en wordt de finale na strafschoppen verloren.

Deze dreun komt zo hard aan dat Messi bedankt voor het nationale team. De bom barst in het Argentijnse kamp. Een week later stapt ook Martino op. De Argentijnse bondscoach ergert zich aan het feit dat het benoemen van nieuwe bestuurders in de bond lang op zich laat wachten en aan de moeizame manier waarop de voetbalploeg voor de Olympische Spelen wordt samengesteld.

Puinhopen

De nieuwe bondscoach Bauza moet op die puinhopen een nieuw team bouwen. Net zoals zijn voorgangers wil hij dat rondom Messi doen. Het lukt Bauza Messi over te halen zich weer beschikbaar te stellen. Met Messi wordt er gewonnen van Uruguay, maar door een spierblessure mist ’s werelds beste speler de kwalificatieduels met Venezuela (2-2), Peru (2-2) en Paraguay (0-1 verlies), waardoor La Albiceleste kelderen van de derde naar de zesde plaats in de WK-kwalificatie.

In Brazilië heeft Tite inmiddels Dunga opgevolgd. Net zoals Bauza, beschikt hij ook over één absolute sterspeler. Neymar. Maar in tegenstelling tot zijn voorgangers en zijn Argentijnse collega’s bouwt Tite aan een team en niet aan een team rondom één speler.

Europese bijscholing

Waar Europese coaches bijscholing de normaalste zaak van de wereld vinden, wordt er in Brazilië raar naar Tite gekeken als hij een sabbatical neemt. Hij laat zich bijscholen in Europa en voor hem en de Brazilianen gaat er een wereld open. „Ze filmen alles, wedstrijden en trainingen”, zegt Tite na een bezoek aan Arsenal. „Daarvan maken ze clips per speler en dan gaan ze individueel aan de slag. Sensationeel.” Ook Real Madrid wordt met een bezoek vereerd. „Ze speelden partijtjes met negen tegen negen op een half veld. Op volle intensiteit, met veel fysiek contact. Alles zoals een wedstrijd, de hele training, elke dag. Totaal anders dan in Brazilië.”

Tite zet een video-afdeling op en verandert zijn trainingen drastisch. „Geen basisoefeningen meer, maar alles gericht op het onder druk spelsituaties nabootsen”, doceert Tite bij zijn aanstelling. „Met de intensiteit van een wedstrijd. Geen vrijblijvende partijtjes meer.”

Zijn werkwijze werpt zijn vruchten af. Waar het Argentinië van Bauza zonder Messi in een vrije val belandt, wint het Brazilië van Tite achtereenvolgens van Ecuador (0-3), Colombia (2-1), Bolivia (5-0) en Venezuela (0-2). Vannacht staan de aartsrivalen tegenover elkaar in Belo Horizonte. Vooral voor Argentinië staat er veel op het spel. Messi is er weer bij, maar is het genoeg om ‘Team Tite’ te stoppen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Boost Brazilië na Europese bijles bondscoach Tite
Sluiten