Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 14 nov 2016 / 15:50 uur

2016 is een jaar om snel te vergeten voor Oranje

Het kalenderjaar 2016 zit erop voor het Nederlands elftal. Het was duidelijk niet de beste periode in de geschiedenis van Oranje. Sterker, het was een jaar om heel snel te vergeten.

Voor tv tijdens groot toernooi

Door het eerdere gepruts in de kwalificatie van bondscoach Danny Blind en zijn voorganger Guus Hiddink in 2014 en 2015 miste Oranje voor het eerst sinds 1984 een EK-eindronde. Terwijl verschillende kleine landjes als IJsland en Wales aan het stunten waren op het EK in Frankrijk, zaten de Oranjefans met pijn in het hart voor de tv. Voor het eerst in de geschiedenis deden maar liefst 24 landen mee op het EK en voor het eerst in 32 jaar was Nederland er niet bij. Het betekende het einde van een tijdperk, een tijdperk dat misschien nooit meer terugkomt.

Assistentensoap op de bank bij Oranje

Het leek wel of niemand in 2016 iets te maken wilde hebben met het ploeterende Oranje van Blind. Tweede assistent Dick Advocaat had uiteraard een clausule in zijn contract staan en maakte daar dankbaar gebruik van toen het Turkse Fenerbahçe even met de geldbuidel rinkelde. Ruud Gullit werd gepolst als opvolger, maar weigerde. Om de assistentensoap compleet te maken, vertrok eerste assistent Marco van Basten ook. ‘San Marco’ kon bij de FIFA ’Chief Officer for Technical Development’ worden en die trein komt maar één keer langs. Daarom ging Blind verder met maar één assistent. Eén met een veel minder grote naam, maar wel iemand die hem niet in de steek gaat laten: oud-doelman Fred Grim.

Blind geen vrienden met clubcoaches

Danny Blind heeft zich in 2016 niet geliefd gemaakt bij verschillende clubcoaches. Zo had AS Roma-trainer Luciano Spalletti geen goed woord over voor de behandeling van Kevin Strootman. „Blind heeft hem geslacht”, foeterde de Italiaan, nadat Strootman geblesseerd was teruggekeerd in Rome na een interlandweek. Ook Liverpoolcoach Jürgen Klopp was helemaal klaar met Blind, nadat de bondscoach Georginio Wijnaldum had laten staan ondanks hamstringklachten. Zelfs Dick Advocaat klaagde toen Jeremain Lens geblesseerd naar Istanboel terugkeerde.

RVP en KJH respectloos afgedankt

Toen Blind topscorer aller tijden Robin van Persie aanvankelijk passeerde bij Oranje, was dat goed te begrijpen. ‘RVP’ presteerde al een tijdje ver onder zijn niveau en hij kwam bij Fenerbahçe nauwelijks aan spelen toe. Maar in 2016 – toen Blind opeens Siem de Jong, die drie jaar amper gevoetbald had, opriep – werd duidelijk dat de bondscoach gewoon iets heeft tegen Van Persie. Ook Klaas-Jan Huntelaar wordt al tijden opzichtig genegeerd, terwijl Oranje toch echt zit te springen om ervaren topspitsen. Zo lijkt er een sneu einde te zijn gekomen aan de interlandloopbanen van RVP en KJH.

Curieus debutantenbal onder Blind

Dat Danny Blind niet meer uit een vijver met absolute toptalenten kan vissen, is duidelijk. Die tijd is voorlopig voorbij. Maar toch deed de bondscoach de wenkbrauwen bij Oranjewatchers wel fronzen met sommige keuzes. Zo vielen verschillende verslaggevers van schrik van hun stoel toen Blind doodleuk opmerkte dat hij Brandley Kuwas, die negen duels voor Heracles heeft gespeeld, op de radar heeft staan. Drie jaar geleden speelde Kuwas nog in de derde klasse bij de amateurs van KFC. Ook de keuzes voor Marvin Zeegelaar, Stijn Schaars en Marten de Roon riepen vragen op.

Fans uitgekeken op Oranje

De desastreuze resultaten van het Nederlands elftal van de afgelopen twee jaar zijn niet zonder gevolgen. Oranje miste het EK en is sindsdien veel van zijn glans verloren. Dat bleek pijnlijk bij de laatste oefeninterland in de ArenA. Waar niet zo lang geleden ieder oefenpotje, hoe onbelangrijk ook, altijd stijf was uitverkocht, zat de ArenA afgelopen woensdagavond amper halfvol. En dat voor ‘De Derby der Lage Landen’! De fans lijken voorlopig echt uitgekeken op Oranje.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
2016 is een jaar om snel te vergeten voor Oranje
Sluiten