Johan van Boven
Johan van Boven Sport 29 nov 2016 / 13:05 uur

16 procent van de voetballers wordt bedreigd

Met een enquête onder 14.000 voetballers in 54 landen en 87 competities wil de internationale spelersvakbond FIFPro laten zien wat vandaag de dag de werkomstandigheden voor voetballers zijn. Dit zijn de opmerkelijkste uitkomsten:

Salaris
Het lijkt een lucratieve baan, maar niet alle voetballers worden steenrijk van hun favoriete hobby. Slechts 2 procent van de ondervraagde spelers verdient 670.000 euro of meer. Maar liefst 45 procent moet het doen met 1000 euro of minder. Dat is het gemiddelde cijfer. In Afrika ligt dat percentage het hoogst: 73 procent van de spelers verdient 1.000 euro of minder per maand met profvoetbal. In Europa is dat 32 procent.

Cristiano Ronaldo hoeft zich over zijn salaris geen zorgen te maken.

Wanbetaling
Of je nu in een fabriek werkt of profvoetballer bent, iedereen wil zijn salaris op tijd ontvangen. Slechts 59 procent van de voetballers krijgt op tijd zijn loon. De rest moet vaak een paar maanden of zelfs langer wachten tot het bedrag eindelijk op zijn rekening staat. Het rapport van FIFPro spreekt dan ook van een ‘wereldwijde epidemie van loonvertragingen’. Ook hier heeft Afrika (55 procent) de twijfelachtige eer om als koploper te boek te staan, maar met 35 procent is het ook in Europa een groot probleem. Vooral in Oost- en Zuid-Europa krijgen voetballers hun salaris later dan de bedoeling is.

Loopbaanroute
Lang niet alle voetballers hebben de zeggenschap over hun eigen loopbaan. Het transfersysteem biedt spelers een hoop mogelijkheden, maar vooral de jongens en mannen met een laag salaris zijn overgeleverd aan de wensen van zaakwaarnemers. Maar liefst 29 procent geeft aan tegen zijn wil naar een club verhuisd te zijn waar ze helemaal niet wilden spelen. Vaak wordt in zo’n geval een mooier plaatje voorgehouden dan het in werkelijkheid is. Krijg je nu veel te laat je salaris, daar heb je bij deze nieuwe club geen last van, klinkt het dan uit de mond van zaakwaarnemers. In Kroatië zegt maar liefst 82 procent van de voetballers dat ze gedwongen naar een club zijn getransfereerd. Een anonieme verdediger uit Ierland zegt in het FIFpro-rapport: ,,In het voetbal barst het van de leugens. Beloftes over contracten en salaris worden vaak niet nagekomen.”

De voor fraude opgepakte zaakwaarnemer Pietro Allatta.

Bedreigingen
In de voetbalwereld lopen veel helden rond die worden verafgood door fans, maar een deel van de spelers maakt het tegenovergestelde mee. Uit het onderzoek van FIFPro blijkt dat bijna 10 procent ooit te maken heeft gehad met fysiek geweld en 16 procent met bedreigingen. Niet alleen fans zijn de daders, ook teamgenoten of coaches hebben daar een aandeel in. 15 procent geeft aan weleens gepest te worden. Ook discriminatie is een veel voorkomend probleem. 17 procent van de buitenlanders zegt daar last van te hebben in het land waar ze hun brood met voetbal verdienen.

Feyenoorder Marko Vejinovic werd door fans met de dood bedreigd.

Matchfixing
Uiteraard komt ook matchfixing aan bod op de vragenlijst, die anoniem kon worden ingevuld door de deelnemers. Gemiddeld heeft elk voetbalelftal wel een speler die betrokken is bij matchfixing of daarvoor benaderd is. Met name de financieel kwetsbare situatie van veel spelers maakt het voor matchfixers aantrekkelijk om hen te benaderen. Voorzitter van FIFPro, de Nederlander Theo van Seggelen, ziet het rapport als een basis voor verandering. „Dit onderzoek geeft een duidelijk en accuraat beeld van de ervaringen van een gemiddelde profvoetballer. Salarissen die niet worden betaald, onderbetaling en matchfixing moeten ooit iets van het verleden zijn. Dit rapport moet het startpunt van de nodige hervormingen in het mondiale voetbal zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
16 procent van de voetballers wordt bedreigd
Sluiten