Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 28 okt 2016 / 09:16 uur

Winter is coming! Het schaatsseizoen begint

De winter komt eraan en dat betekent dat er weer geschaatst mag worden. Het professionele seizoen wordt vrijdagavond afgetrapt in Groningen met de KNSB Cup, waarin de tickets voor de wereldbeker verdeeld worden.

Het had echter niet veel gescheeld of er zouden aan het toernooi bar weinig tot geen schaatsers hebben meegedaan. Vanwege een langlopend conflict tussen de KNSB en drie partijen, waaronder de sporters, dreigde er namelijk een staking van de atleten. Woensdagavond kwam er eindelijk een overeenkomst, die donderdagavond bekrachtigd werd door de ledenraad van de KNSB. Dat laatste was nog wel een heikel punt, onder meer Sven Kramer geloofde niet dat de ledenraad het akkoord zou tekenen, omdat ze te ver van de topschaatsers af zouden staan.

Premiepot

In de overeenkomst staat dat de schaatsers de komende twee seizoenen de beschikking over een premiepot van 975.000 euro krijgen. Daarnaast moeten de erkende topteams (zoals Lotto-Jumbo) de komende twee jaar 25.000 euro bijdragen aan de talentontwikkeling binnen de gewesten. Verder moet er een start gemaakt worden met de duurzame inrichting van de schaatssport.

En dus wordt er vrijdag, zaterdag en zondag ‘gewoon’ geschaatst. De KNSB Cup is de eerste belangrijke schaatsafspraak van het seizoen, en op de startlijst staan gelijk alle Nederlandse toppers zoals Kramer en Ireen Wüst. De andere grote schaatsevenementen in Nederland worden dit seizoen allemaal afgewerkt in Heerenveen, zoals de NK Afstanden, Sprint, Allround, de EK Sprint en Allround en een reguliere wereldbeker.

Geen WK in nieuw Thialf

Opvallend genoeg is er dit jaar geen een grote wereldfinale in het vernieuwde Thialf, waar voor de verbouwing 50 miljoen euro was vrijgemaakt door de provincie Friesland. De WK Afstanden, Sprint, Allround en de finale van de wereldbeker vinden dus allemaal plaats in het buitenland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Winter is coming! Het schaatsseizoen begint
Sluiten