André Venema
André Venema Sport 21 okt 2016 / 10:36 uur

Verstappen in VS in de schaduw van Luyendyk

Tweevoudig Indy 500-winnaar Arie Luyendyk is een grootheid in Amerika. Zover is Max Verstappen nog niet. Vorige week was Luyendyk even in Indianapolis, de racehoofdstad van de VS. Gekkenhuis, zoals altijd. Hij wordt er bijna twintig jaar na zijn tweede Indy 500-zege nog steeds om de haverklap aangeklampt. Selfie hier, krabbeltje daar. „Vroeger was het veel erger en kon ik echt geen kant op zonder overal handtekeningen te zetten. Weet je wat ik dan zei? Nu begrijp ik waarom Elvis altijd thuis bleef.”

Naam bekender dan gezicht

Luyendyk, de man met eeuwig wapperende manen, weet wat het is om in Amerika een beroemdheid te zijn. Niet van de statuur van The King, en toch geniet hij al decennia van het sterrendom. Beatle George Harrison was een goede bekende van hem en Rik Smits, Nederlands beste basketballer ooit, woont sinds kort in Arizona bij hem om de hoek. Kan hij het prima mee vinden. Charles Barkley (voormalig NBA-ster en nu tv-analist), zanger Alice Cooper en Mike Tyson („hij is altijd heel beleefd tegen mij”) kennen hem ook. Bescheiden: „Op het vliegveld kom ik wel eens iemand tegen die zegt: hé, ben jij niet Arie Luyendyk? Verder valt het best mee, hoor. Mijn naam is bekender dan mijn gezicht.”

Niemand kende Schumacher

Dat kan nu wel zo zijn, vroeger was dat anders. Amerikanen lopen weg met sportsterren en eren helden tot in oneindigheid. Volgens Luyendyk zegt de naam Max Verstappen de gemiddelde Amerikaan (nog) niet veel. Formule 1 krijgt er maar geen vaste voet aan de grond, vandaar. „De kijkcijfers zijn hier niet zo hoog. Een select groepje volgt Formule 1, zoals ik. Nascar wordt het best bekeken, die coureurs zijn razend populair. Weet je waarom Michael Schumacher zo graag naar Amerika kwam? Omdat niemand hem er kende. Hij kon ongestoord zijn ding doen, terwijl hij tien jaar lang dé man was. Een legende. En nog herkenden ze hem niet. Het is typerend voor de populariteit van de Formule 1 in Amerika.”

Op bijna alle continenten zijn de Formule 1-coureurs idolen, op social media hebben ze honderdduizenden volgers. Maar niet in de nieuwe wereld. „Ik kan bijna overal rustig over straat lopen”, verzekert Luyendyk. „Ook met Max, hoor. Zonder probleem.” Zelfs regerend wereldkampioen Lewis Hamilton heeft een ranch in Colorado. De Brit gaat geheel op in de Amerikaanse massa.

„Daarom zit Lewis ook zo graag hier”, beweert Luyendyk. „Mijn zoon Arie jr. was een keer uitgenodigd voor een feestje in de Playboy Mansion. Ziet hij Lewis in zijn eentje ongestoord aan de bar chillen. Junior er naartoe, vraagt: what’s going on? Lewis kende mijn naam, en daarna hebben ze de avond gezellig samen doorgebracht.” Onderkoeld: „Wat er daarna trouwens is gebeurd, weet ik niet…”

Verstappens naam groeit

Toch, zo beseft Luyendyk, groeit Verstappens naam en reputatie met de week. Oók in Amerika. CNN maakte vorig jaar al een portret van de jongste F1-coureur ooit. Het wonderkind. „Max krijgt hier best veel aandacht”, zegt Luyendyk. „Ook al voordat hij in Spanje zijn eerste race won. Max is omhooggeschoten. Hij boeit de mensen, omdat hij voor zijn leeftijd ongelofelijke dingen doet. Iemand met gezond verstand zal zeggen dat Jos (Verstappen, red.) en ik best wel goede coureurs waren. Maar niet zo goed als Max. Hij is echt uitzonderlijk. Jos heeft met Max een betere versie van zichzelf gekloond.”

De tiener is compromisloos, spraakmakend en zelfverzekerd. Verstappen daagt de gevestigde orde uit. En dat spreekt Amerikanen enorm aan, meent Luyendyk. „De mensen hier zijn heel enthousiast. Die zitten niet te wachten op iemand die faalt, maar op iemand die wint. Kijk, jongens als Vettel kunnen het natuurlijk niet uitstaan dat zo’n jochie ze zoek rijdt. Als je je zoals Vettel op de baan gedraagt en anderen de schuld geeft, ben je een asshole. Maar weet je: ik vind het heerlijk. Ik ben Nederlander en pro Max. Ik heb hem een paar keer ontmoet. Zo’n beleefde, normale jongen. Als ik Vettel in België en Maleisië over hem hoor praten, dan moet ik me op Twitter echt inhouden. Ze moeten van Max afblijven.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verstappen in VS in de schaduw van Luyendyk
Sluiten