André Venema
André Venema Sport 3 okt 2016 / 07:11 uur

Verstappen gaat met een tevreden gevoel naar Tokio

Natuurlijk moest er na afloop een teamfoto worden gemaakt in de garage. Want het was immers al even geleden, drie jaar om precies te zijn, dat Verstappens werkgever Red Bull een één-tweetje had gescoord. Met een grote glimlach poseerde de tiener samen met collega en winnaar Daniel Ricciardo en de rest van het bijna honderdkoppige personeel voor de huisfotograaf. „Dit is meer dan we hadden verwacht”, concludeerde Verstappen, die de Grote Prijs van Maleisië als tweede afsloot.

Dobbelstenen

Hoewel hij na drie mislukte starts in België, Italië en Singapore hunkerde naar een topklassering en die in de sauna van Sepang ook vond, bleef de vraag rondzingen wat er was gebeurd als de dobbelstenen voor hem iets anders hadden gerold. Zijn tweede Grand Prix-zege ooit leek ondanks een ongeplande uitwijkmanoeuvre bij de start, 15000 kilometer van huis en liters aan vochtverlies immers dichterbij dan ooit.

Lijf-aan-lijfgevecht

De tweede virtual safetycar die de race neutraliseerde, op vijftien ronden van de finish, verknalde zijn kansen. „Dat was niet in mijn voordeel”, erkende Verstappen. De Nederlander was met Ricciardo net verwikkeld in een nietsontziend lijf-aan-lijfgevecht en attaqueerde hem uit alle macht. Verstappen zag zijn eerste aanval worden gepareerd, maar kreeg door een speling van het lot geen kans op een volgende. Omdat leider Lewis Hamilton – het hele weekeinde namens Mercedes onnavolgbaar – de krachtbron van Duitse makelij zag ontploffen en de race werd geneutraliseerd, dook bijna het hele veld de pitstraat in voor een extra bandenstop.

Verser rubber

Ricciardo en Verstappen kwamen uit tactisch oogpunt, Red Bull stelde zo de eerste twee plaatsen veilig, tegelijk binnen voor een servicebeurt. Daarna weerstond de Australiër – als eerste geholpen – met verser rubber de aanval van zijn Nederlandse collega vakkundig. „Het was een beetje een kat-en-muis spelletje, zoals ik dat in Barcelona speelde met Räikkönen”, zei Verstappen. Hij halveerde de kloof van twee seconden naar Ricciardo nog wel, maar kreeg hem nooit in het vizier. „Ik was de hele race aan het stampen, ik denk dat deze nog zwaarder was dan Singapore. Als je zo hard pusht, gaan je banden er snel aan”, verduidelijkte de tiener. „Dat was het beslissende moment van de race”, vulde teambaas Christian Horner aan.

Een zinderende apotheose van een spraakmakend nummer bleef daardoor uit. Verstappen en zijn Australische teamgenoot hadden de mooiste voorstelling, weliswaar een van korte duur, al opgevoerd. „Een geweldig gevecht”, noemde Verstappen het. Bikkelhard, maar respectvol. Zoals de leiding dat de coureurs had verordonneerd.

Geen regie

„Er was geen regie vanaf de pitmuur”, beweerde Red Bulls talentenscout Dr. Helmut Marko, nog altijd in het bezit van een Nokia zaktelefoon van begin deze eeuw. De Oostenrijker had het duel tussen zijn oogappels (‘het beste rijdersduo van de Formule 1’) vanuit de garage met interesse gevolgd. „Het was spannend. Maar zowel Max als Daniel weet waar de limiet ligt”, constateerde Marko. „Ik heb me geen grote zorgen gemaakt, zeker niet om Max. Hij is nu al een gevestigde naam en staat in de top-5 van beste coureurs. Dat hoef ik toch niet meer uit te leggen?”

Twee dagen na zijn negentiende verjaardag en een uitputtingsslag verder is Verstappen in ieder geval van zijn demonen verlost. De wereld zag er in de duisternis van Maleisië weer roze uit, voordat hij tegen middernacht tevreden in het vliegtuig naar Tokio stapte waar het Formule 1-circus volgende week neerstrijkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verstappen gaat met een tevreden gevoel naar Tokio
Sluiten