Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 23 okt 2016 / 16:54 uur

Veltman: Dolberg is soms Suárez-achtig

Nu Feyenoord de trotse koploper is in de Eredivisie leek de haat naar aartsrivaal Ajax even minder van belang voor de Rotterdamse fans. De spelersbus van de Amsterdammers kreeg zondagmiddag veel minder scheldkannonades en bierblikjes te verwerken dan de laatste jaren bij aankomst in De Kuip. „De ontvangst was dit keer zeker minder heftig dan normaal”, kijkt Ajacied Joël Veltman terug na afloop van de in 1-1 geëindigde Klassieker. „Dat zeiden we ook tegen elkaar in de kleedkamer. Meer beveiliging denk ik, of misschien inderdaad minder frustratie bij de fans, wie zal het zeggen?”

Veltman baalde vreselijk dat Ajax vijf minuten voor tijd de 0-1 voorsprong had verspeeld. „Heel teleurstellend dit. Uiteindelijk staan we nog steeds vijf punten achter en PSV komt twee punten dichterbij. Het is een behoorlijk gaatje dat we naar twee punten hadden kunnen terugbrengen.”

Voor slingeren

De huidige rechtsback van Ajax vond de gelijkmaker volkomen onnodig. „Natuurlijk wisten we dat Feyenoord alles op alles ging zetten in de slotfase met Kramer erbij en Elia en Berghuis op de vleugels. Zo konden ze de ballen voorslingeren in de hoop dat hij een keer goed valt. Dat gebeurde dus ook vijf minuten voor tijd. Vreselijk balen. Als je de gehele wedstrijd bekijkt is een gelijkspel wel verdiend, hoor. Maar die tegentreffer valt op een vervelend moment voor ons.”

Mat

Ajax begon zondag uiterst mat aan de Klassieker. En dat was verrassend, vooral omdat de ploeg van trainer Peter Bosz de laatste weken steeds beter begint te draaien. „We kwamen voor rust met druk zetten steeds een metertje te laat”, legt Veltman uit. „Dat kan niet tegen dit Feyenoord, dan spelen ze onder de druk uit. We hadden voor rust veel ruimte op het middenveld, omdat Kuyt heel diep speelde. Maar daar maakten we helemaal geen gebruik van. Feyenoord begon beter en had met Botteghin en Basacikoglu de veel betere kansen. Dat zeiden we ook tegen elkaar in de rust. De tweede helft hadden wij het beste van het spel, maar we gingen toch nog teveel in hun spel mee. Het publiek ging erachter staan en wij gingen de lange bal spelen. Dat was niet goed. We hadden moeten profiteren van het feit dat Feyenoord het na de 0-1 even helemaal kwijt was.”

Suárez-achtig

Die 0-1 was feitelijk de eerste kans voor Ajax. Waar Feyenoord voor rust niet wist te scoren uit drie riante mogelijkheden had Ajax-spits Kasper Dolberg genoeg aan één kansje. „Niet normaal hoe koel Dolberg het afmaakt”, glundert Veltman. „In de slotfase had Kasper nog een prachtige actie waarmee hij bijna één op één kwam. Hij tikte de bal Suárez-achtig over de verdediger heen en was weg. Daar kan ik wel heel erg van genieten.”

Vuurtje opstoken

Na de treffer van de 19-jarige Deen stookte Veltman het vuurtje een beetje op door opzichtig met gebalde vuisten richting de fanatieke Feyenoord-fans te juichte. „Ja, wie deed dat niet? Ik zag elke speler van ons dat wel doen. Je krijgt van alles naar je toegegooid, dan mag je ook wel een beetje feestvieren als er gescoord wordt, lijkt mij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veltman: Dolberg is soms Suárez-achtig
Sluiten