Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 12 okt 2016 / 14:53 uur

Totale paniek: weghalen rubberkorrels 3 keer duurder

De uitzending van Zembla over de mogelijk kankerverwekkende rubberen korreltjes op kunstgrasvelden zorgt inmiddels voor grote paniek bij de amateurclubs in Nederland. Honderden voetbalclubs worden platgebeld door verontruste ouders.

„Ik begrijp dat wel”, zegt Ad van de Luijtgaarden, advisor en accountmanager Outdoor accommodations van de gemeente Zwijndrecht. In 2014 werd hij gekozen tot ‘fieldmanager of the year’, kortom hij weet waar hij over praat. „Als het warm is in de zomer, stinken die rubberkorrels, dus we hebben er altijd onze vraagtekens bij gezet.”

Ramp

In afwachting van nieuwe onderzoeksresultaten gebruiken veel amateurclubs de kunstgrasvelden voorlopig niet meer, of laten zij de jongste pupillen niet meer op de velden trainen. Maar als uit nieuw onderzoek zou blijken dat er helemaal niet meer gespeeld mag worden op de rubberen korrels, zou dat een ramp zijn voor het hele Nederlandse amateurvoetbal, waar zo’n 1500 kunstgrasvelden met rubberkorrels gebruikt worden.

Overheid

„Dat zou inderdaad heel grote gevolgen hebben”, reageert Van de Luijtgaarden. „Ik ben dan ook heel benieuwd naar de uitkomst van nieuw onderzoek. Maar in 2013 heeft onderzoek al uitgewezen dat in de rubbergranulaatkorrels stoffen zitten die wij er niet in willen zien. De overheid heeft toen een verbod tegengehouden.”

Veel duurder

Het simpelweg vervangen van de rubberen korrels door kurk en kokosvezels, zoals de Zeeuwse amateurclub v.v Krabbendijke vorige week aankondigde, lijkt dé perfecte oplossing. Maar die oplossing is volgens Van de Luijtgaarden veel ingewikkelder en kostbaarder dan eerder deze week in deze krant werd voorgespiegeld. „Het vervangen van rubberkorrels mag én kan niet zomaar”, legt hij uit.

Keuring

„Bij aanleg zijn de kunstgrasvelden gekeurd en een verandering aanbrengen betekent dat het keuringscertificaat niet meer voldoet. Als de rubberkorrels vervangen worden door kurk of andere korrels, moet het veld opnieuw gekeurd worden. De clubs lopen dus het risico dat de velden dan afgekeurd worden en zolang de velden niet goedgekeurd zijn, mag er niet op worden gespeeld.”

Zo’n herkeuring alleen kost al 9000 euro, rekent Van de Luijtgaarden voor. „Die keuringen worden gedaan door Kiwa Isa Sport uit Papendal.”

170.000 euro

Behalve het risico dat clubs straks, na het vervangen van de rubberkorrels, met een onbespeelbaar veld zitten, blijken ook de kosten de pan uit te rijzen. Waar eerdere deskundigen spraken over 60.000 tot 70.000 euro per veld, noemt Van de Luijtgaarden een veel hoger bedrag. „De rubberkorrels moeten ook op een correcte manier worden afgevoerd. Die kosten zitten daar onmogelijk bij inbegrepen. Alles bij elkaar kost het zeker 170.000 euro per veld.”

255 miljoen

Als we ervan uitgaan dat er 1500 van deze rubberkorrelvelden in Nederland liggen, dan zou dat dus 255 miljoen euro kosten om die op te schonen. Een financiële klap die onmogelijk op te brengen is voor de clubs en de gemeentes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Totale paniek: weghalen rubberkorrels 3 keer duurder
Sluiten