Sophie Moerman
Sophie Moerman Sport 7 okt 2016 / 10:29 uur

Amateurclubs annuleren wedstrijden op kunstgras

Verschillende amateurclubs in Nederland hebben wedstrijden en trainingen voorlopig geannuleerd vanwege de berichten over de mogelijk kankerverwekkende korrels in het kunstgras.

Er is nog geen gedegen onderzoek gedaan naar de vraag of de rubberen korrels tussen het kunstgras écht giftig zijn, maar veel verenigingen nemen het zekere voor het onzekere. Ze annuleren trainingen of wedstrijden, of sluiten de kunstgrasvelden zelfs helemaal. In het Utrechtse Den Dolder wil een school niet meer dat de leerlingen op kunstgrasvelden sporten.

Kankerverwekkend

Zembla bracht deze week in een reportage naar buiten dat de van autobanden gemaakte korrels tussen het kunstgras wel eens kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Kunstgrasvelden zijn vaak bestrooid met rubberkorrels die gemaakt zijn van vermalen autobanden. Dit zorgt ervoor dat sporters minder snel schaafwonden krijgen als zij vallen. Een deel van die korrels zou mogelijk kankerverwekkend zijn.

Volgens Zembla moet er meer onderzoek gedaan worden naar de gezondheidsrisico’s van kunstgras. Daarmee gaat het programma in tegen eerdere uitspraken van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat kunstgrasvelden als ongevaarlijk bestempelde.

KNVB

De KNVB heeft zich in een verklaring wél aangesloten bij het RIVM, de bond vindt dat er gewoon gevoetbald kan worden. Wel wacht het verder onderzoek over de eventuele gezondheidsrisico’s van het rubber af en denkt het na over alternatieven, zoals kurk of synthetisch rubber. Veel gemeenten volgen dit advies en wachten verder onderzoek voorlopig af. In Nederland liggen ongeveer tweeduizend voetbalvelden van kunstgras.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amateurclubs annuleren wedstrijden op kunstgras
Sluiten