Metro
Metro Sport 7 okt 2016 / 11:04 uur

Schippers laat kunstgraskorrels opnieuw onderzoeken

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) opdracht gegeven opnieuw te onderzoeken of de rubberkorrels op kunstgrasvelden de gezondheid kunnen schaden. Het onderzoek moet nog voor het einde van dit jaar klaar zijn.

Geen bewijs

Schippers wees er vrijdag op dat het RIVM vooralsnog geen bewijs ziet voor de schadelijkheid van de korrels, ook niet na de uitzending van Zembla van woensdag. Daarin kwamen wetenschappers aan het woord die gaten schoten in het beperkte onderzoek dat het instituut eerder deed. De wetenschappers sloten niet uit dat het zogeheten rubbergranulaat wel degelijk kankerverwekkende stoffen bevat.

Er loopt al een groter Europees onderzoek naar de rubberkorrels, maar daarop wil Schippers niet wachten. Ze kan zich de ongerustheid van veel ouders van sportende kinderen voorstellen en wil dat het RIVM er snel „een schepje bovenop doet.”

Barbecueën

Schippers benadrukt dat ze uit voorzorg handelt en dat ouders in de tussentijd hun kinderen met een gerust hart het veld op kunnen laten gaan. „Er is meer bewijs dat barbecueën slecht is, dan dat deze stoffen slecht zijn”, aldus de minister. Het is volgens haar juist belangrijk om te blijven sporten.

De minister neemt het het RIVM niet kwalijk dat het instituut de korrels maar oppervlakkig heeft onderzocht. Dat zou gebruikelijk zijn bij stoffen die niet onder bijzondere verdenking staan. Nu moeten de onderzoekers echter tientallen sportvelden onderzoeken en veel meer specialisten aan het woord laten. Ook de wetenschappers die Zembla aan het woord liet, mogen nog eens hun oordeel geven.

Blije KNVB

De KNVB is blij met het nieuwe onderzoek. „Wij hebben hier in juni al om gevraagd”, zegt woordvoerder Chris van Nijnatten. „Daarom juichen we dit ten zeerste toe. Maandag is er al overleg tussen de overheid, het RIVM en de KNVB. Tot nu toe is niet gebleken dat het kunstgras gevaar oplevert, maar natuurlijk snappen we dat mensen schrikken. Dat nemen we heel serieus.”

Vooralsnog is officieel bij de KNVB niets bekend van clubs die komend weekend niet op kunstgras zouden willen voetballen. Toch maakte bijvoorbeeld ZVV Pelikaan al op Twitter bekend dat er voorlopig geen wedstrijden en trainingen op kunstgras gehouden zullen worden. In het Utrechtse Den Dolder wil een school niet meer dat de leerlingen op kunstgrasvelden sporten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Schippers laat kunstgraskorrels opnieuw onderzoeken
Sluiten