Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 11 okt 2016 / 06:11 uur

Oranje zakt voor tussentijds examen

Nederland-Frankrijk was een testcase in velerlei opzichten. Na de wedstrijden tegen Zweden en Wit-Rusland hing er voor het eerst een zweem van positivisme rond het Oranje van Danny Blind. Niet alleen bij de fans, maar ook bij de bondscoach en zijn spelers. Frankrijk had volgens Blind namelijk ook zijn mankementen. De grote vraag was dan ook hoe Oranje zich zou houden tegen een kwalitatief sterkere tegenstander.

Vraagtekens

Een ander vraagteken was hoe het Nederlands elftal voor de dag zou komen zonder een speler van de ‘grote vier’. Voor het eerst sinds 14 jaar en 102 duels verscheen er namelijk een Oranje aan de aftrap voor een officieel duel zonder Robin van Persie, Rafael van der Vaart, Arjen Robben of Wesley Sneijder.

Van der Vaart voetbalt in Denemarken, een keuze gemaakt op basis van liefde en niet op sportieve gronden, en Robin van Persie valt bij Fenerbahçe van de ene spierblessure in de andere en kan alleen maar gedoseerd trainen. In plaats van een hoofdrol speelt hij in Istanbul een bijrol.

Nieuwe pijlers

Sneijder en Robben komen nog wel in de plannen voor van Blind, maar de bondscoach kan niet meer op ze bouwen. Als ze fit zijn is het een meevaller, vaker zijn ze echter niet fit. Robben meldde zich helemaal niet in Noordwijk, Sneijder voegde zich wel bij de groep. Hij deed dit echter met een hamstringblessure. De speler van Galatasaray sloeg noodgedwongen trainingen over, maar voelde zich vervolgens toch voldoende fit om tegen Wit-Rusland te beginnen. Sneijder moest zich tijdens de rust echter al laten vervangen door Davy Pröpper.

Spelers als Pröpper, Georginio Wijnaldum, Daley Blind, Kevin Strootman, Jeffrey Bruma, Quincy Promes en Vincent Janssen moeten de nieuwe pijlers worden van het Oranje van de komende jaren. De wedstrijd tegen de Fransen in de Amsterdam ArenA kon dan ook worden bestempeld als een tussentijds examen. Helaas slaagden weinig spelers.

Tegentreffer

Jeffrey Bruma, die ook al schuldig was aan de tegentreffer van Wit-Rusland, ging ook tegen Frankrijk na een half uur spelen in de fout. Zijn inspeelpass op Memphis Depay werd makkelijk onderschept door een Franse voet. Strootman dekte vervolgens niet door op Paul Pogba. De duurste speler ter wereld besloot daarom maar om een poging te wagen van zo’n 30 meter. Ondanks die grote afstand en vrij zichtveld lukte het Maarten Stekelenburg niet om de bal te keren.

Pröpper dissonant

Het middenveld van Nederland was onzichtbaar, met als grootste dissonant Davy Pröpper. De PSV’er leek wel een kleuter die verdwaald was in de Efteling en speelde wel drie tempo’s lager dan de spelers om zich heen. Aanvallend wist Nederland ook weinig te brengen. Promes, tegen Wit-Rusland nog de grote man met twee goals, liet zich al na een kwartier vervangen. Hij raakte geblesseerd terwijl Dimitri Payet hem doldraaide aan de zijlijn. Hij werd vervangen door Memphis Depay. Ook Wijnaldum haalde overigens niet het einde van de wedstrijd. De middenvelder van Liverpool haakte na een uur af met een bovenbeenblessure.

Pluspunten

Waren er dan helemaal geen pluspunten? Een paar: Rick Karsdorp speelde in zijn tweede interland uitstekend, Memphis Depay maakte eindelijk weer eens wat minuten en was vlak voor tijd zelfs nog dicht bij een doelpunt en Virgil van Dijk deed het ook prima. Het was echter niet voldoende om de Fransen, die al snel gas terugnamen, te verontrusten. De avond in Amsterdam maakt in ieder geval duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is en dat Oranje zich moet gaan richten op plek 2 in Groep A.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oranje zakt voor tussentijds examen
Sluiten