Wouter van Loon
Wouter van Loon Sport 13 okt 2016 / 17:09 uur

Ingenieuze pil op bloedheet WK wielrennen

Het is heet, bloedheet op het WK wielrennen in Qatar. Sommige renners nemen daarom een bijzondere pil die continu de lichaamstemperatuur van de renners meet. Onder meer Tom Dumoulin gebruikte de pil tijdens zijn tegenvallende tijdrit van afgelopen woensdag.

Dat meldt VeloNews. Het WK was al een paar weken uitgesteld om de ergste hitte in Qatar te ontlopen, maar het is nog altijd rond de 40 graden Celsius. Bizarre omstandigheden om in te fietsen: je lichaam heeft in rust al moeite om af te koelen, laat staan als je zo hard mogelijk probeert te fietsen.

Pil van de NASA

Juist daarom slikken sommige renners de pil met de sensoren. Daardoor kan de lichaamstemperatuur precies worden bijgehouden. Andere informatie, zoals de hartslag en de vermogens die de renners wegtrappen, worden al langer bijgehouden. In combinatie met de pil kan worden vastgesteld hoe de renners reageren op de extreme hitte, en hoe ze daarvan herstellen.

De bewuste pil. Beeld: NASA

Helemaal nieuw is de pil niet: hij is ontwikkeld door NASA. Ook brandweermannen slikken een dergelijke pil weleens om het effect van een enorme vuurzee op het lichaam te meten. In de sport wordt hij soms gebruikt bij triatleten. De huidige test zou ook weleens handig kunnen zijn voor het WK voetbal van 2022, dat in Qatar wordt georganiseerd.

Val zonder reden

Dat de hitte grote invloed heeft op het WK, is al langer duidelijk. Anouska Koster ging zondag onderuit toen ze – ogenschijnlijk zonder reden – de hekken inreed, en daarna tot twee keer toe niet normaal op haar fiets kon stappen.

Bij de tijdrit van de mannen waren de verschillen bovendien groter dan normaal. Voornamelijk in de laatste 10 kilometer verloren de meeste renners veel tijd. Tom Dumoulin verklaarde al dat de waarden die hij op zijn meter zag „dramatisch” waren. „Zo slecht heb ik ze nog nooit gezien. Dat komt natuurlijk door de hitte”, verklaarde hij tegenover de NOS, om eraan toe te voegen dat hij bovendien in slechte vorm was.

Schuim op de mond

Het peloton moet nog ruim 150 kilometer door de hitte fietsen: zaterdag is de wegwedstrijd bij de vrouwen, de mannen rijden die zondag. Sporters waarschuwen al dat dat de gezondheid van de renners weleens in gevaar kan komen.

De junioren legden het parcours donderdag al af. De 20-jarige Belgische troef Enzo Wouters kwam met schuim op zijn mond over de finish, schrijft Sporza. Hij moest direct naar de ambulance worden gebracht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ingenieuze pil op bloedheet WK wielrennen
Sluiten