Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 11 okt 2016 / 17:05 uur

Het goede gevoel is even weg bij Oranje

Tien minuten voor het einde van Nederland-Frankrijk (0-1), kreeg Kevin Strootman het aan de stok met Paul Pogba. De Nederlander claimde dat de Franse middenvelder hem een elleboog gaf. „Shut the fuck up”, beet de duurste voetballer ter wereld de aanvoerder van het Nederlands elftal toe.

Niet slim

De speler van AS Roma handelde een beetje uit frustratie, gaf hij naderhand toe. „In een mengelmoesje van Engels en Italiaans was duidelijk dat we het niet met elkaar eens waren”, bromde Strootman. „Als ze boos zijn, kunnen die Fransen wel ineens Engels, maar het was niet slim van me.”

Strootman had meer verwacht van de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Frankrijk. Hij was niet de enige bij Oranje. De internationals en de bondscoach hadden 10 oktober 2016 in hun agenda met rood omcirkeld. Eerst was er de nodige angst, want het geloof in eigen kunnen was bij Oranje in de afgelopen periode tot het nulpunt gedaald. Maar hoe dichter de datum naderde, hoe meer zelfvertrouwen Blind en zijn mannen kregen.

Grote voorsprong

Na het goede spel tegen Zweden en Wit-Rusland waren de spelers en bondscoach benieuwd hoe groot het krachtsverschil zou zijn met toppers als Pogba, Antoine Griezmann, Raphaël Varane en Dimitri Payet. In de Amsterdam ArenA bleek dat de Fransen een grote voorsprong op Oranje te hebben.

„Deze nederlaag komt hard aan”, beaamde Strootman dan ook. „We wilden de lijn die we tegen Wit-Rusland hadden ingezet, doortrekken. Frankrijk is echter een veel sterkere tegenstander. Ze hebben individueel betere spelers dan wij. Die jongens zijn allemaal atletisch, snel en sterk. Wij probeerden daarom compact spelen. We durfden niet te voetballen. We waren alleen maar bezig met verdedigen. Het is positief dat we weinig weg hebben gegeven, maar daarnaast hebben we ook niks gecreëerd.”

Moeilijke avond

Georginio Wijnaldum, zijn kompaan op het middenveld, sprak ook van een moeilijke avond: „We vergaten te voetballen. Dat is jammer, want in de omschakeling lagen er wel degelijk momenten waarin we toe hadden kunnen slaan. Waarom dat niet lukte? Misschien waren we wel te veel bezig met hoe we moesten staan bij balverlies en hebben we daardoor aanvallend niks kunnen laten zien.”

Opdracht

Blind stuurde zijn spelers het veld in met de opdracht om zo min mogelijk weg te geven. „We speelden georganiseerd, stonden goed, gaven niks weg en hebben veel energie in de wedstrijd gestopt”, somde hij de pluspunten op na de wedstrijd. Wat te doen als Oranje wél de bal had, was onduidelijk. Dat bleek wel toen Blind het over de 0-1 van Pogba had: „Ik had in de rust aangegeven dat we meer langdurig balbezit moesten houden. Zo’n voorwaartse pass houdt natuurlijk een risico in”, doelde hij op het balverlies van Jeffrey Bruma toen hij Vincent Janssen wilde inspelen.

Blije trainer

Desondanks kijkt Blind positief terug op de afgelopen interlandperiode. „Het gevoel was goed. Dat heb ik ook tegen de jongens gezegd voor de wedstrijd tegen Frankrijk. Als ik zie wat voor werksfeer er heerst en hoe de jongens al sinds Zweden naar de wedstrijd tegen Frankrijk hebben toegeleefd, dan maakt mij dat een blije trainer.”

Strootman zei ook dat Oranje op de ingeslagen weg door moet gaan, maar bekende juist een teleurstellend gevoel aan deze week te hebben overgehouden. „Ik hoopte dat we niet zouden verliezen tegen Frankrijk. Wit-Rusland was leuk en aardig, maar het ging om deze wedstrijd. We zijn nog nergens. Na drie wedstrijden hebben we maar vier punten en dat is weinig.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het goede gevoel is even weg bij Oranje
Sluiten