Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 14 okt 2016
Leestijd: 3 minuten

Greipel, Cavendish, Kristoff, Gaviria of toch Sagan?

Het wereldkampioenschap wielrennen in Qatar is al veelvuldig negatief besproken. De kosten die de ploegen moesten maken voor een losse ploegentijdrit in Qatar, het te warme weer, waardoor misschien wel de wegrit bij de mannen wordt ingekort, en de weinige supporters langs het parcours zijn allemaal al belicht. Zondag volgt ondanks alle onvrede en kritiek gewoon de grote ontknoping met de wegrit bij de mannen. Metro zet de grootste favorieten alvast op een rij.

Peter Sagan

Hij is niet de snelste man van het peloton, maar de Slowaak heeft al vaker laten zien de topsprinters toch te kunnen verrassen. Bovendien is de uittredend wereldkampioen bij een koers met veel wind zeker niet in het nadeel. In de voorbije Tour de France liet hij al zien tot beste waaierrijders te behoren. Zijn grote nadeel is wel dat hij maar twee landgenoten bij zich heeft, terwijl de grote landen met negen renners aan de start staan. Mocht Peter Sagan opnieuw wereldkampioen worden, dan is hij de eerste sinds Paolo Bettini (2006-2007) die zichzelf opvolgt.

Duits supertrio

Werd het WK met ploegenteams in plaats van landenteams verreden, dan zou een compleet Duits podium zeker tot de mogelijkheden behoren. André Greipel, Marcel Kittel en John Degenkolb moeten zondag helaas hun krachten bundelen, dus een eins-zwei-drei lijkt uitgesloten. Greipel en Kittel lijken de twee rapsten binnen de Duitse ploeg, al lijkt Degenkolb nu wel volledig van zijn zware crash begin dit seizoen hersteld. Twee weken terug won hij eindelijk weer een ‘grote’ wedstrijd: de Sparkassen Münsterland Giro.

ANP
John Degenkolb en Marcel Kittel toen ze nog samen reden bij Giant/ANP

Hollands glorie

In 1997 stond er voor het laatst een Nederlander op het podium na de wegwedstrijd. Léon van Bon won toen brons in San Sebastian. Mocht het een massasprint worden, dan heeft de Oranje-ploeg met Dylan Groenewegen en Danny van Poppel twee troeven voor een medaille in huis. Groenewegen heeft een beter seizoen achter de rug, maar Van Poppel heeft met twee ritzege in de Vuelta van vorig jaar wel iets meer laten zien op het absolute topniveau. Wanneer de boel in waaiers wordt getrokken, behoort Niki Terpstra tot de grote kanshebbers.

ANP
Niki Terpstra (links) en Danny van Poppel (rechts)/ANP

Overige toppers

Als het sprinten wordt, dan mag Mark Cavendish nooit uitgevlakt worden. Hoewel de Brit de voorbije jaren voorbij leek gestreefd, sloeg hij in de voorbije Tour de France toe met vier ritzeges. Verder moet je het Colombiaanse wonderkind Fernando Gaviria niet uitvlakken. De Noren hebben net als Duitsland een sterk sprinttrio, al zijn de namen Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen en Sandre Holst Enger in het pure sprintwerk net wat minder indrukwekkend. De Franse rekenen op Nacer Bouhanni en de dit jaar opgeleefde Arnaud Démare.

ANP
Mark Cavendish viert zijn vierde ritzege in de Tour de France/ANP

De Australische en Italiaanse ploeg lopen over van de sprinters. Caleb Ewan en Giacomo Nizzolo zijn op papier de twee belangrijkste speerpunten daar, met Michael Matthews en Elia Viviani direct daarachter. Van de grote wielerlanden zullen België en Spanje het minst hopen op een sprint met een grote groep. De ploeg van onze zuiderburen heeft met olympisch kampioen Greg van Avermaet en Tom Boonen vooral klassieke types in de ploeg. De Spanjaarden hebben al jaren geen echte sprinter meer, zeker niet voor koersen zo vlak als die van zondag. Maar misschien dat Juan José Lobato (volgend jaar LottoNL-Jumbo) kan verrassen als hij met een klein groepje naar de finish rijdt.

ANP
Greg van Avermaet wordt olympisch kampioen in Rio de Janeiro/ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Greipel, Cavendish, Kristoff, Gaviria of toch Sagan?
Sluiten