Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 13 okt 2016 / 13:12 uur

Gerbrands: Plan nieuwe competitie is pressiemiddel

Het is Anders Hørsholt menens. Volgens de directeur van FC Kopenhagen is de komst van een competitie tussen ‘B-landen’ zeer dichtbij. „Als we nu niet reageren, dan zien we de grootste clubs nog groter en sterker worden en wordt het voor clubs als Kopenhagen steeds lastiger”, zegt Hørsholt in de Deense krant BT. „We moeten voor de toekomst daarom naar alternatieven kijken. Het debat over een supernationale competitie wordt actief gevoerd.”

Voorbarig

„Meneer Hørsholt is nogal voorbarig”, reageert PSV’s algemeen directeur Toon Gerbrands. „Er is helemaal geen actief overleg. Natuurlijk is er onderling contact tussen de clubs uit de middengroep en wordt er wel wat gebrainstormd, maar er zitten nogal wat haken en ogen aan zo’n nieuwe competitie. Hoe koppel je dit idee bijvoorbeeld aan tv-gelden? Er moet daarvoor wel een partij zijn.”

Telkens als er over een nieuwe opzet van de Champions League wordt gesproken, worden de geluiden om een Atlantic League of Beneliga ook sterker. Het idee voor een competitie tussen de zogenaamde ‘B-landen’ speelt al veel langer. Zo opperde Harry van Raaij eind jaren 80 van de vorige eeuw al een Beneliga. De toenmalige penningmeester van PSV verzette zich op deze manier tegen de plannen van de topclubs uit de grote voetballanden om het toernooi om de Europa Cup I op te heffen. Grootmachten als AC Milan, Real Madrid, Juventus, Bayern München en Liverpool wilden meer zekerheid, meer wedstrijden en wilden daarom af van het knock-outsysteem.

Champions League

Kleinere clubs zoals PSV waren het hier niet mee eens, omdat de kans op sportief succes in het belangrijkste bekertoernooi van Europa op deze manier kleiner werd. Na veel overleg kwam er in 1992 een nieuw toernooi: de Champions League. Na een knock-outfase van twee ronden werden de acht overgebleven clubs onderverdeeld in twee poules. De winnaar van deze poules speelden vervolgens de finale.

De belangrijkste verandering vond plaats in 1997 toen er werd afgeweken van het concept dat enkel landskampioenen en titelverdedigers mee mochten doen. Sindsdien is het toernooi alleen maar gegroeid en hebben grote voetballanden als Spanje, Duitsland, Engeland en Italië steeds meer zekerheden ingebouwd: zij krijgen het meeste uit de tv-pot en verdelen onderling de meeste startbewijzen.

Pressiemiddel

Eens in de zoveel tijd wordt de opzet van de Champions League opnieuw bekeken en worden er veranderingen doorgevoerd. „Die evaluatie gebeurt op dit moment weer”, zegt Gerbrands. „En telkens als er overleg plaatsvindt over een nieuwe opzet van de Champions League, komen de grote clubs met plannen voor een Super League. De kleinere clubs reageren hier vervolgens weer op door te zeggen dat zij ook een eigen competitie zullen beginnen. Beiden moet je zien als een pressiemiddel, bedoeld om de UEFA onder druk te zetten.”

Prioriteit

PSV’s financieel directeur Peter Fossen was deze week in Lyon waar er overleg plaatsvindt over de nieuwe opzet van de Champions League. „Onze prioriteit ligt bij de Champions League”, benadrukt Gerbrands. „Pas als daar rigoureuze veranderingen zullen plaatsvinden, zullen wij ons beraden op alternatieven. Ik snap bijvoorbeeld best dat bepaalde landen vier startbewijzen willen. Maar van Italië snap ik die eis niet. Waarop is die gebaseerd? Gelukkig vindt de nieuwe voorzitter van de UEFA, Aleksandr Ceferin, het idee om vanaf 2018 per topland (Spanje, Engeland, Duitsland en Italië) vier clubs direct toe te laten tot de Champions League ook onacceptabel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gerbrands: Plan nieuwe competitie is pressiemiddel
Sluiten