Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 22 okt 2016 / 09:35 uur

Feyenoord en Ajax: rivalen met overeenkomsten

Feyenoord – Ajax is al decennia de Klassieker in Nederland, maar het is lang geleden dat de inzet zo hoog was. Hoewel het nog vroeg in het seizoen is, kan Feyenoord nu al een enorme tik uitdelen in de titelstrijd en de voorsprong op de aartsrivaal uitbreiden naar acht punten. Ajax hoopt daarentegen de vroeg opgelopen achterstand te verkleinen tot twee punten. Ondanks de tegengestelde belangen tonen beide teams op dit moment een aantal opvallende overeenkomsten.

Goede vorm

Feyenoord en Ajax zijn beide uitstekend bezig. De Rotterdammers wonnen tot dusver alle competitiewedstrijden, zegevierden ook in de beker en in de Europa League werd zelfs Manchester United verslagen. De nederlagen vielen dit seizoen in de Johan Cruijff Schaal en in Europees verband tegen Fenerbahçe. Daarnaast incasseerde de ploeg van Giovanni van Bronckhorst pas drie Eredivisie-goals. Wel liep het vorige week allemaal stroef op bezoek bij NEC, pas in de laatste minuut werd er met 1-2 gewonnen.

Ajax kende vooral een stroeve start met een gelijkspel tegen Roda JC en een nederlaag tegen Willem II. Ook de uitschakeling voor de Champions League na een 4-1 nederlaag tegen Rostov was een hardgelach voor de Amsterdammers. Sinds die afstraffing op 24 augustus werden alle wedstrijden echter gewonnen tot afgelopen donderdag in de Europa League, toen Celta da Vigo gelijkwaardig bleek in een 2-2 gelijkspel. Toch lijkt het voetbal van Ajax met de wedstrijd beter te worden.

Verrassende en sterke keepers

Voor het seizoen waren Kenneth Vermeer en Jasper Cillessen aangeduid als de keepers. Vermeer raakte echter geblesseerd en Cillessen vertrok naar Barcelona. Zodoende staan Brad Jones en André Onana onder de lat en beiden laten een uitstekende indruk achter. Jones is met afstand de minst gepasseerde doelman van de Eredivisie, al maakte hij vorige week tegen NEC wel een fout bij de tegengoal. Toch zal een fitte Vermeer niet zomaar in de basis opduiken. Over Onana waren er vooraf twijfels, maar hij doet het in Amsterdam uitstekend. De voor een seizoen gehuurde Tim Krul zal als hij wedstrijdfit is niet een-twee-drie in de basiself opduiken.

Deense superspitsen

Ook nieuw zijn in beide elftallen de diepe aanvallers. Nicolai Jørgensen was de duurste aankoop deze zomer van Feyenoord, maar de 25-jarige Deen blijkt nu al zijn geld waard. Hij is gedeeld topscorer in de Eredivisie met zeven treffers en liet ook al in Europa en de beker het net van de tegenstander trillen. Zijn jonge landgenoot maakt ook indruk bij Ajax. Kasper Dolberg mag dan pas net negentien zijn, vanaf zijn debuut toont hij al zijn klasse. Niet alleen met zijn neusje voor de goal, maar misschien nog wel meer met zijn geweldige afstandsschoten. Hij is nog niet zo productief als Jørgensen, maar gezien het aantal jaren dat hij nog voor zich heeft minstens zoveel belovend.

Zuid-Amerikaanse rots in de branding

Nog een gelijkenis is dat bij beide ploegen in het hart van de verdediging een uitstekend spelende Zuid-Amerikaan staat opgesteld: Eric Botteghin en Davinson Sánchez. Botteghin ontpopt zich bij Feyenoord steeds nadrukkelijker als een pure mandekker met een geweldig fysiek. Bovendien toonde hij dit seizoen ook al aanvallend zijn waarde met de winnende treffer op bezoek bij PSV. Ook Sánchez heeft al laten zien te kunnen scoren, maar de Colombiaan staat tot dusver het meest bekend om een aantal perfect uitgevoerde tackles na indrukwekkende rushes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Feyenoord en Ajax: rivalen met overeenkomsten
Sluiten