André Venema
André Venema Sport 7 okt 2016 / 06:05 uur

Fanatieke Japanse fans allemaal in de rij voor Max

Ze zijn overal en er is niet aan te ontkomen, de Japanse fans. Zeldzaam in hun soort, creatief ook en artistiek. Bij geen enkele andere Grand Prix worden coureurs zo bewonderd, belaagd en aanbeden als op de Suzuka International Racing Course. Het is bij het jaarlijks bezoek van Formule 1’s sterrenensemble voor de bewonderaars een nationale sport je zo origineel mogelijk uit te dossen, de steun voor je favoriet met een kwinkslag te openbaren of hem een cadeautje aan te bieden.

Fanatiekste ter wereld

Fans met een perfect schaalmodel van de Ferrari SF16-H op hun hoofd? Gisteren te zien in de fanzone, waar het krioelde van mensen en de merchandise-stallen hun eerste topdag beleefden. Ook een Japanse bewonderaar van wijlen Ayrton Senna trok ’s ochtends tijdens de pitwalk in een akelig gelijkende raceoveral en helm (van Williams) veel aandacht. „Japanse fans zijn de fanatiekste ter wereld”, concludeerde Valtteri Bottas.

Max Verstappen weet daar inmiddels alles van. Twee jaar geleden was de tiener nog een betrekkelijk onbekende bezienswaardigheid, toen hij in Japan ter voorbereiding op zijn debuut in de Formule 1 zes maanden later bij de vrijdagse trainingssessies zijn eerste kilometers namens Toro Rosso maakte. Net 17 jaar oud was hij een paar dagen wereldnieuws. „Toch had ik het in 2014 iets drukker met de fans dan vorig jaar”, zegt Verstappen. „Geen idee eigenlijk waarom. Maar nu is het weer een stuk drukker.”

Licht agressief

Hoewel Japanners bekendstaan als een gedienstig en gedisciplineerd volk, slaan ze in hun blinde adoratie voor coureurs spontaan op tilt. In voorgaande jaren ondervond Verstappen al aan den lijve dat wat duw- en trekwerk niet wordt geschuwd in de jacht op een handtekening. De fans zijn volgens hem doorgaans heel beleefd, maar kunnen ook ‘licht agressief’ worden.

Gisteren had Verstappen een signeersessie met een groep Japanse schoolkinderen. Hartstikke leuk, vond hij. „Ze waren allemaal erg druk, kwamen in een grote cirkel op mij af. Je kunt natuurlijk niet even met ze communiceren en zeggen: jongens, even rustig aan. Ze verstaan er niets van, en ik versta niet wat zij zeggen.”

Horde fans op treinperron

Verstappen weet dat zijn nieuwe status verplichtingen schept. Is ook geen enkel probleem. De tiener stopt onderweg nog steeds voor selfies en handtekeningen. Toch was hij wel enigszins verrast, toen hij woensdagavond na een treinreis vanuit Tokyo in Nagoya een horde fans op het perron ontwaarde. „Ik stapte uit en hup: daar stonden ze… Ik heb, denk ik, vijftien of twintig handtekeningen gezet. Misschien wel meer. Echt, ik heb geen idee hoe die fans wisten dat ik daar op dat moment zou aankomen.”

Ergens anders ontbijten

Hij verbaast zich er in Japan niet meer over, kan de moeite die alle fans zich getroosten om hun idool te ontmoeten nog wel waarderen ook. Alleen niet altijd. Zoals gisterochtend bij het hotel, dat aan de overkant van het circuit in het pretpark ligt. „Ze komen gewoon bij je aan tafel voor een handtekening als je zit te ontbijten”, zo ontdekte hij tot zijn verbazing. „Dat ga ik dus niet meer doen. Ik kreeg al een berichtje van mijn trainer Jake Aliker dat er een lange rij met fans stond. Heb ik me omgedraaid en ben nog een half uurtje gaan slapen, ha ha.”

In het hotel zien ze Verstappen deze week ’s ochtends niet meer. Hij pakt vanaf nu de auto en gaat aan de overkant van de weg ontbijten. In het rennerskwartier, bij het team.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fanatieke Japanse fans allemaal in de rij voor Max
Sluiten