Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 3 okt 2016 / 14:57 uur

Eerste trainster in het Nederlandse betaald voetbal

Er is dit voetbalseizoen al de nodige aandacht besteed aan de verschijning van Suzanne Huurman, de verzorgster bij Go Ahead Eagles. Maandag beleeft het Nederlandse profvoetbal een nieuwe primeur. Voor het eerst zit er vrouwelijk trainer in de dug-out: Sarina Wiegman heeft die eer.

Hoewel het slechts gaat om de functie van assistent bij Jong Sparta, dat maandagavond in de tweede divisie aantreedt tegen Jong FC Twente, geldt ze toch als eerste vrouwelijke trainer bij een betaald voetbal organisatie. Wiegman vervangt Leen van Steensel, die herstellende is van een ziekenhuisopname.

‘Ik ken Sparta’

„Dat is wel heel bijzonder”, zo reageert de 104-voudig international tegenover de NOS. „Ik ken de werkwijze van Sparta, want daar heb ik vorig jaar stage gelopen. Ik ken bovendien veel spelers.”

Wiegman is naast deze tijdelijke functie assistent-bondscoach van het vrouwenelftal. „Daar voel ik me gelukkig. En het WK is volgend jaar in eigen land. Mijn ambitie ligt nu dus wel bij de KNVB. Maar ik werk graag met topvoetbal, dus dan zou mannenvoetbal ook een optie zijn.”

Voorzitter de Graafschap

Hoewel Wiegman de eerste trainster in het betaald mannenvoetbal is, is ze niet de eerste vrouw die in de top doordringt. In 2010 werd Clémence Ross-van Dorp aangesteld als voorzitter van de Graafschap, een functie die ze twee jaar bekleedde.

Scheidsrechters

In het buitenland maken de vrouwen tot dusver vooral hun opwachting als scheidsrechter. In 2005 voltooide Anna de Toni de opleiding tot scheidsrechter en mocht ze professioneel gaan fluiten. De bekendste is echter grensrechter Sian Massey.

De Britse kwam in 2011 in korte tijd twee keer in het nieuws. Eerst dankzij commentator Andy Gray. Nadat de doorgaans accuraat optredende assistent een buitenspelsituatie verkeerd had ingeschat, liet de verslaggever zich ontvallen dat vrouwen niet wisten wat buitenspel was, hetgeen een kleine rel opleverde. Een paar weken later werd ze tijdens het duel Cardiff City – Middlesbrough keihard omver gebeukt door Kevin McNaughton. Maar zijn zaakwaarnemer liet al direct weten dat ‘iedereen gek is die suggereert dat dit opzet is’. De ophef ontstond dan ook vooral vanwege het feit dat de verdediger zijn excuses niet aanbood.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste trainster in het Nederlandse betaald voetbal
Sluiten