Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 26 okt 2016 / 07:15 uur

De onmogelijke missie van Frank de Boer bij Inter

Zit Frank de Boer na woensdagavond nog op de bank bij Internazionale? Als het duel met Torino verloren wordt is het Italiaanse avontuur na 2 maanden en 17 dagen waarschijnlijk alweer voorbij voor de voormalige coach van Ajax. „Internazionale komt te vroeg voor Frank, of te laat. Zoals je het zelf wilt zien”, aldus David Endt.

Overgangsfase

De voormalige perschef van Ajax is van jongs af aan al een ‘Interista’ en weet als geen ander welke krachten het werk voor De Boer zeer moeilijk, of misschien wel onmogelijk maken. „Inter zit in een overgangsfase. Met Massimo Morato heeft de club 18 jaar lang een eigenaar gehad die ook supporter was van Inter. Nu zijn er Chinese eigenaren en heeft de club een Indonesische voorzitter. Hoewel meneer Zhang Jingdong op geen enkele manier te vergelijken is met meneer Wang van ADO, want Zhang laat geregeld zijn gezicht zien bij Inter en heeft al het nodige geld in de club gepompt, zijn de fans argwanend. Zhang is een buitenlander, ze weten niet of hij verstand van voetbal heeft. Ze weten wel dat hij Inter als bedrijf ziet en niet als een voetbalclub.”

Miljoenenschuld

En bij Inter moet er snel geld in het laatje komen. Internazionale heeft na Juventus afgelopen zomer het meeste geld uitgegeven op de transfermarkt en moet zich daarom dit seizoen plaatsen voor de Champions League. De Nerazzurri hebben een schuld van rond de 300 miljoen euro. „Alleen plaatsing voor de Champions League levert Inter al 20 miljoen op”, weet Endt. „De miljoenen die afgelopen zomer zijn uitgegeven is ‘phantomgeld’, geld dat er niet is en terugverdiend moet worden. Inter heeft vorig seizoen van de UEFA al een straf opgelegd gekregen, omdat het zich niet aan de regels voor Financial Fair Play hield. Hierdoor mogen nieuwe spelers als Gabigol, Joao Mario, Geoffroy Kondogbia en Stevan Jovetic niet mee doen in de Europa League.”

Internazionale staat na de 2-1 nederlaag tegen Atalanta Bergamo op een beschamende 14e plek in de Serie A en plaatsing voor de Champions League wordt met de week moeilijker. „Inter krijgt vaak in de slotfase treffers tegen” zegt Endt. „Fysiek zit het elftal niet goed in elkaar. Omdat er geld verdiend moest worden heeft de club een lucratief toernooi afgewerkt in de VS. Daardoor kon er amper getraind worden. Toen Frank elf dagen voor het begin van de competitie tekende bij Inter, trof hij een selectie aan die niet de zijne was en ook nog eens onvoldoende voorbereid was.”

Geen coherent team

De Boer heeft dan ook tijd nodig, maar de vraag is of hij dat krijgt van Zhang, die zo snel mogelijk met Inter winst wil maken in plaats van verlies te draaien. Daarnaast moet De Boer de spelers voor zich zien te winnen. „Ik weet uit ervaring dat het voor een coach zeer moeilijk is om in korte tijd een spelersgroep voor je te winnen”, zegt Endt. „De spelers zien zich, anderhalve week voor de competitie begint, geconfronteerd met een coach die de taal niet spreekt en ook nog eens anders wil spelen. Inter wil naar een speelwijze waarin het meer de bal wil hebben, daarnaast moeten talenten de kans krijgen. Dat brengt onrust en onzekerheid met zich mee in de kleedkamer, omdat spelers niet weten waar ze aan toe zijn. Door de fysieke gesteldheid waardoor ook blessures ontstaan, de Financial Fair Play regels en het feit dat Frank bezig is zijn spelers te leren kennen en jongens ook een kans wil geven, staat er nog geen coherent team op het veld.”

Buitenlander

Daarnaast wordt De Boer als buitenlander extra kritisch benaderd door de Italiaanse pers. „Van buitenlanders wordt namelijk iets extra’s verwacht”, aldus Endt. „En in tegenstelling tot zijn voorganger Roberto Mancini, heeft Frank geen lijntjes met de media. Al moet ik wel zeggen dat de schreeuwende koppen die in de Italiaanse kranten boven een artikel staan, in het stuk zelf aardig worden afgezwakt. Iedereen weet van de moeilijke omstandigheden waarin Frank moet werken en sommigen vragen zich of een zoveelste ontslag een oplossing is. Het zegt ook wel wat dat een grootheid als Fabio Capello vindt dat Frank de tijd moet krijgen. Maar of hij dat krijgt? Ik weet het niet.”

Reageer op artikel:
De onmogelijke missie van Frank de Boer bij Inter
Sluiten