Wouter van Loon
Wouter van Loon Sport 20 okt 2016 / 15:40 uur

Badr Hari vs Rico Verhoeven: datum ligt vast

Het gaat dan echt gebeuren: Badr Hari staat 10 december in de ring tegenover wereldkampioen Rico Verhoeven. Het gevecht zat er al een tijdlang aan te komen, maar nu zijn alle details vastgelegd. Het vindt plaats in het Duitse Oberhausen.

Het is een strijd waar al maandenlang naar wordt uitgekeken: zowel Hari als Verhoeven worden geschaard onder de beste kickboksers ooit. Verhoeven won in zijn carrière 48 potjes, waarvan 12 met een knock-out. Badr Hari won liefst 106 potjes, waarvan 93 met een KO, en verloor er 12. Verhoeven noemt het gevecht dan ook het „het grootste gevecht in de geschiedenis van kickboksen”.

Maar Verhoeven is niet bang. „Badr Hari is een goede vechter, maar nu is het mijn beurt. Ik ben de kampioen, het is mijn tijd”, stelt Verhoeven. Hij daagde Badr Hari dan ook uit voor een gevecht.

Maar ook Hari is niet bang. „Wie? Rico? Toen hij nog vocht met lichaams- en hoofdbescherming, was ik al een grote naam in Japan, waar de echte mannen vechten. Hij is misschien regerend koning, maar ik ben van onverwoestbaar goud.”

Dat belooft dus een groot spektakel te worden. Nog even een klein overzicht: wie zijn Badr Hari en Rico Verhoeven?

Spectaculaire knock-out

Badr Hari, die we de laatste jaren vooral kennen vanwege zijn overnachtingen in de gevangenis en bezoeken aan de rechtszaal, was ooit een gevierd kickbokskampioen. Jarenlang was hij een sensatie in de ring: hij trapte en sloeg de ene na de andere tegenstander knock-out. In 2005 beleefde hij zijn finest moment: hij trapte in de WGP Final de Kroaat Stefan Leko knock-out. Met een spectaculaire kick die op het hoofd van Leko belandde, brak hij de kaak van de Kroaat.

https://www.youtube.com/watch?v=G54DWKPdy2E

Maar Hari werd vaak in het Amsterdamse nachtleven gezien, en raakte bevriend met de topcrimineel Gwenette Martha. Ook in de ring raakte hij in opspraak: hij kon zich niet altijd even goed inhouden. Toen het in 2008 in een partij tegen Remy Bonjasky even niet zo liep als hij had gewild, sloeg hij door toen Bonjasky al op de grond lag.

In 2012 mishandelde Hari de zakenman Koen Everink in een skybox in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation White. Sindsdien kennen we Hari voornamelijk uit de rechtszaken.

Tegenpool Verhoeven

Nee, dan Rico Verhoeven. Hij is van onbesproken gedrag, zowel in de ring als daarbuiten. Verhoeven komt niet van de straat en heeft nooit moeten vechten voor zijn plekje. Hij leerde vechten in de sportschool, en is vooral berekenend.

Verhoeven stapt niet de ring in om iemand KO te slaan. „Voor mij is winnen het eerste doel”, zei hij daarover onlangs in de Volkskrant. „Daarna komt pas een knock-out of iemand zo mooi mogelijk schade toebrengen. Sommige anderen gaan erin om iemand neer te slaan. Dan gebeurt het vaak niet.”

De stijl van Verhoeven is dan ook een stuk minder spectaculair dan die van Hari. Maar minimaal zo succesvol: Verhoeven werd op zijn 24e voor het eerst wereldkampioen, en stond die titel nooit meer af. Hij werd vier keer op rij wereldkampioen.

Verhoeven is een danser, ondanks dat alles aan zijn lichaam groot en zwaar is, is hij relatief snel. Hij traint met lichtgewichten, die hij moet bijbenen. Ook de loodzware trappen van Verhoeven worden geprezen.

Verhoeven won alles wat er te winnen valt, en is nu op zoek naar nieuwe uitdagingen. Hij denkt erover na om te beginnen in de gevechtsport MMA. Maar eerst het gevecht met Hari, waar veel op het spel staat, zo benadrukte hij eerder al in het programma Peptalk: „Mensen noemen mij nu de king of kickboxing, hij is de oude king, wie gaat de alltime king worden?”

Reageer op artikel:
Badr Hari vs Rico Verhoeven: datum ligt vast
Sluiten