Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 23 sep 2016 / 06:30 uur

Voetbalachtergrond onbelangrijk voor PSV en AZ

Robin van Galen, die de waterpolodames in 2008 naar olympisch goud leidde, werd onlangs gepolst door de KNVB voor de nieuwe functie ‘manager prestatie en innovatie’. De Rotterdammer bedankte vriendelijk. Dat Van Galen, een niet-voetbalman, gepolst werd voor de functie leverde in de voetballerij een hoop gefronste wenkbrauwen op. Maar waarom? De clubs die misschien wel het beste worden geleid zijn PSV en AZ, waar respectievelijk een voormalige volleyballer en honkballer het voor het zeggen hebben. Toon Gerbrands en Robert Eenhoorn over xenofobie in de voetballerij en hun manier van leiding geven.

Toon Gerbrands, algemeen directeur PSV

„Toen AZ mij in 2002 benaderde om algemeen directeur te worden twijfelde ik erg”, weet Toon Gerbrands nog goed. „Roelant Oltmans, een voormalige hockeyer, was kort directeur bij NAC geweest en Frank Kales, afkomstig uit het basketbal, hield het niet lang vol bij Ajax. ‘Waarom zou ik wel lang blijven zitten?’ vroeg ik me af. Ik heb toen Johan Derksen, die op dat moment hoofdredacteur was bij Voetbal International, gebeld. Hij gaf mij het advies om zo min mogelijk de publiciteit te zoeken. De eerste vier jaar heb ik geen interviews gegeven. Ik heb vooral rondgekeken en mij verdiept in de sport.”

Cursus Trainer-Coach 1

„Zo heb ik de cursus Trainer-Coach 1 gedaan. Bij de KNVB moesten ze er drie maanden over nadenken of ik die cursus wel mocht doen. Uiteindelijk mocht ik hem volgen, maar hebben we afgesproken dat ik geen examen zou afleggen. Ik vond dat goed, want het ging mij om de kennis. Ik snap nu 95 procent van de sport, maar de resterende 5 procent zal ik nooit onder de knie krijgen. Maar dat maakt niet uit, ik moet het beleid uitstippelen. En daarbij heb ik hulp nodig van mensen met verstand van zaken. Mannen als Louis van Gaal, Marcel Brands en Phillip Cocu zijn opgegroeid met voetbal, hebben er veel meer verstand van. Intern is alles bespreekbaar, maar extern stel ik mij bescheiden op. Om de rust binnen de organisatie te bewaren, maar ook omdat op dat punt mensen sneuvelen. Ik loop nu 14 jaar mee in de voetballerij, maar ik heb nog nooit in een praatprogramma gezeten om over voetbal te praten. Dat zal ik ook nooit doen.”

Nooit vreemdeling gevoeld

„Doordat de taakverdeling duidelijk is, heb ik me nooit een vreemdeling gevoeld. Een coach treedt naar buiten over zijn team, de technisch directeur over de transfers en een algemeen directeur over het beleid en de visie van de club. Ik heb mij nooit verbaasd over de voetballerij. Conservatief is de voetballerij ook niet. Als buitenstaanders bij ons op het trainingscomplex De Herdgang komen zijn ze verbaasd wat ze zien. Alleen deelt de voetballerij niet snel hun kennis. Pas als er naar gevraagd wordt. Dit in tegenstelling tot veel andere sporten. Dit heeft ook te maken met de publiciteit rondom het voetbal, die is vele malen groter dan ik welke andere sport dan ook.”

Robert Eenhoorn.

Robert Eenhoorn, algemeen directeur AZ

„Er zijn processen die in iedere sport van toepassing zijn”, zegt Robert Eenhoorn die in oktober 2014 Toon Gerbrands opvolgde als algemeen directeur bij AZ. „Toon en ik hebben een sportachtergrond, kennen de kleedkamer, misschien is dat wel een klein voordeel. Maar zijn wij anders dan de algemeen directeuren bij andere bvo’s? Dat zijn vaak mensen uit het bedrijfsleven. We hebben het over een algemeen directeur, niet over een technisch directeur. Je achtergrond maakt je echter geen goede manager.”

Overbodig maken

„Eigenlijk is de beste manager iemand die zichzelf overbodig maakt in een organisatie. Je hebt er dan namelijk voor gezorgd dat op iedere post iemand zit met de juiste expertise. Weten wat je niet kunt is net zo belangrijk dan weten wat je wel kunt. Ik houd me niet bezig met het voetbalgedeelte, daarvoor hebben we andere mensen. Alleen houd ik niet van excuses. Ik kan er niet tegen als iemand tegen mij zegt als iets niet kan, maar vervolgens geen oplossingen aandraagt. Het hoeven niet de juiste oplossingen te zijn, maar denk in ieder geval mee.”

Media-aandacht

„Ik vind de voetballerij niet veel anders dan het honkbal. Iedere topsporter wil het maximale eruit halen. Een honkballer is echt niet meer of minder met zijn vak bezig dan een voetballer. De overgang van het honkbal naar het voetbal was voor mij niet zo groot. Ook betreft de media-aandacht. Ik ben gevormd door mijn jaren als honkballer in Amerika. De dynamiek tussen fans, pers en commercie is daar stukken groter dan hier in het voetbal. Ik heb niet het gevoel dat er anders naar mij gekeken wordt. Maar dat is niet zo raar, want met Toon liep hier 12 jaar lang iemand rond zonder voetbalachtergrond. Toen AZ bij mij uitkwam heb ik wel gevraagd ‘Waarom ik?’. Ze wilden iemand met 5 jaar leidinggevende ervaring in de sport, maar wel iemand zonder voetbalachtergrond. Een algemeen directeur kan zodoende niet op de stoel van een technisch directeur zitten. En onze td is weer iemand met een voetbalachtergrond, maar wel zonder trainersdiploma. Hij kan dus ook niet op de stoel van de coach zitten. Ik kan me daar geheel in vinden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Voetbalachtergrond onbelangrijk voor PSV en AZ
Sluiten