Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 14 sep 2016

Sierd de Vos: je houdt van hem of je haat hem

Sierd de Vos heeft het weer voor elkaar: heel voetbalminnend Nederland sprak woensdag over de commentator na zijn verslag van PSV-Atlético Madrid voor Ziggo Sport. De Vos, ‘El Sierd’ voor fans, staat bekend om zijn unieke manier van commentaar geven bij voetbalwedstrijden. Beroemd en berucht in Nederland zijn de vaak terugkerende culinaire tips. Kijk niet raar op als hij tijdens Betis-Valencia minutenlang uitlegt in welke tent in Sevilla je moet zijn voor de beste bloedworst-stoofschotel.

„Achter in die smalle steeg zit een klein deurtje. Ga daar naar binnen en vraag naar Juan, een kerel met een enorme snor.” Maar hij stapt net zo makkelijk over naar een sappige anekdote over de dochter van de zus van de voorzitter van Getafe.

Oud verhaal

Als Sierd middenin een verhaal hinderlijk gestoord wordt door bijvoorbeeld een doelpunt of een rode kaart betekent dat zeker niet het einde van zijn betoog. „Ondertussen valt de 1-4”, zegt hij dan en gaat vervolgens verder waar hij gebleven was. ,,Ik vertel u even een mooi verhaal, een oud verhaal maar een mooi verhaal. als u het al kent, zap dan even naar Gladbach-Bayern.”

Ergeren

Veel mensen vinden het heerlijk om op die manier, de vaak saaie wedstrijden te bekijken. Maar minimaal evenveel tv-kijkers ergeren zich juist helemaal kapot aan ‘El Sierd’ en zappen naar een andere zender of zetten het geluid uit.

Dinsdag ging De Vos volgens veel voetballiefhebbers een stap te ver, toen hij een liedje ging zingen nadat PSV een strafschop miste in het Champions League-duel met Atlético Madrid. ‘Obli, Oblak, cada dia te quiero mas!’, zong Sierd twee keer uitgelaten nadat Andres Guardado op de vuisten van Atlético-doelman Jan Oblak had geschoten. Het is het liedje dat de Atlético-fans altijd zingen voor hun keeper en betekent ‘Obli, Oblak we houden elke dag meer van je!’

Zijn club

En een Atlético-fan is De Vos, daar heeft hij nooit geheimzinnig over gedaan. Dit zei hij ooit over zijn favoriete club: ,,Atletico fan ben je niet voor je lol. Het is net zo’n club als Feyenoord: in potentie goeie spelers, een aardige trainer, een mooi stadion, maar ze maken er echt geen kloten van!”

‘El Sierd’ is zo geliefd en gehaat omdat hij nooit een blad voor de mond neemt. Hij zegt op tv altijd wat in hem opkomt, zo kreeg Manchester United-icoon Ryan Giggs eens onderuit de zak. ,,Kijk daar in het midden staat de man die het een paar jaar met de vrouw van zijn broer deed. Dan kun je wel trots met de borst vooruit lopen, maar niemand vertrouwt je meer, Ryan Giggs, ouwe snoeperd!”

Ratatatata

Het is cabaret. Net als zijn manier van aankondigen van een belangrijk of heel mooi doelpunt. ,,Boem! Koekoek.. Sooooooo.. Goal Atleti!!!” Beter nog is zijn ,,Ratatatatata!!”, als Lionel Messi weer een cruciale treffer maakt voor Barça.

Ook grote trainers hoeven niet op een voorkeursbehandeling te rekenen bij Sierd. ,,Pellegrini kijkt al jaren alsof z’n huis net is afgebrand”, zei hij over de toenmalige Manchester City-coach. Dit zei Sierd toen er een porno-actrice gesignaleerd was in het trainingskamp van Spanje onder 21: ,,Zegt de naam Carolina Abril u wat? Als u vanavond alleen thuis bent. Of u vrouw slaapt al, dan zou ik even googelen op de naam Carolina Abril. En dan vooral de afbeeldingen.. Als u er één vindt waarin ze wel kleren aan heeft en niet iets in haar mond, dan krijgt u een fles Rioja.” Was getekend ‘El Sierd’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Sierd de Vos: je houdt van hem of je haat hem
Sluiten