Steven Musch
Steven Musch Sport 7 sep 2016 / 15:05 uur

Paralympiër naar Spelen met 3D-geprinte beenprothese

De Duitse atleet Denise Schindler wordt de eerste wielrenner die meedoet aan de Paralympische Spelen met een 3D-geprinte beenprothese. Ze hoopt dat de Spelen, die woensdag van start gaan in Rio de Janeiro, het begin zullen vormen van een nieuwe generatie protheses die goedkoper en voor iedereen te verkrijgen zijn.

Het rechterbeen van de 30-jarige Schindler is net onder de knie geamputeerd. Een prothese is dus essentieel om te kunnen wielrennen. In het verleden maakte ze bij wedstrijden dan ook gebruik van een koolstofvezelprothese, die met de hand is gemaakt zodat het kunstbeen precies aansluit op de trapper van haar fiets. Op de Paralympische Spelen van 2012 in London won zij daarmee de zilveren medaille bij het wielrennen voor vrouwen. Dit jaar is ze echter van plan om met goud naar huis te gaan.

Maar Schindler heeft ook nog een tweede doel in Rio. De Duitse wielrenner wil protheses namelijk makkelijker beschikbaar maken voor mensen. Zelf gebruikt ze daarom een nieuwe beenprothese die door het bedrijf Autodesk is gemaakt met een 3D-printer. Autodesk heeft software ontwikkeld waarmee het goedkopere protheses kan maken die makkelijker zijn aan te passen en afgesteld kunnen worden op de persoon en de handicap.

„Het is mijn droom om beter passende protheses beschikbaar te maken voor iedereen”, zegt de wielrenner tegen Motherboard. „Het belangrijkste is dat een prothese, zeker een sportprothese gezien het vele trainen ermee, comfortabel zit.”

https://twitter.com/i/status/773520936741933057

Hoge kosten

Zelfs voor Paralympiërs zijn de kosten van een normale prothese vaak zeer hoog. De prijzen lopen soms op tot bijna 50.000 euro. Een geavanceerd model kan zelfs 65.000 euro kosten. Bovendien zijn de meeste protheses gemaakt voor mannen en niet voor vrouwen. „Tot nu toe werden ze nog met de hand gemaakt en er gaat heel veel tijd inzitten”, vertelt Paul Sohi van Autodesk aan Motherboard. Zo duurde de productie van de oudere protheses van Schindler soms wel tien weken.

Dat moet allemaal anders worden met de 3D-protheses. Het nieuwe kunstbeen van Schindler was al binnen vijf dagen klaar en de kosten bedroegen maar een kwart van het bedrag dat zij moest betalen voor haar oudere protheses.

Of ze met het nieuwe been ook gaat winnen in Rio, is natuurlijk nog maar de vraag. Schindler vindt dat zelf echter van ondergeschikt belang. „Deze nieuwe technologie is natuurlijk fijn voor mij, maar mijn echte doel is om de mogelijkheden voor de gemiddelde persoon met een amputatie in de sportwereld te vergroten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Paralympiër naar Spelen met 3D-geprinte beenprothese
Sluiten