Kasper Hermans
Kasper Hermans Sport 28 sep 2016 / 08:05 uur

‘Nog zeker acht Engelse coaches namen smeergeld aan’

Na slechts een wedstrijd het nationale elftal van Engeland onder zijn hoede te hebben gehad, moest Sam Allardyce het schip alweer noodgedwongen verlaten. De bondscoach onthulde tegenover twee undercoverjournalisten (die zich voordeden als Aziatische zaakwaarnemers) hoe ze de internationale transferregels konden omzeilen. Op die manier zouden ze veel geld kunnen besparen.

Allardyce vroeg de zaakwaarnemers liefst 462.000 euro voor zijn adviezen. Hij dacht een gouden zaak te doen en nog even lekker bij te verdienen naast zijn toch al riante salaris van 3,5 miljoen euro. Helaas voor hem bleek de vork iets anders in de steel te zitten. Hij werd ontmaskerd en op straat gezet. Volgens the Daily Telegraph is dit echter pas het begin.

Acht corrupte managers

Zonder namen te noemen – althans voorlopig – stelt de Britse krant dat er zeker nog acht andere Engelse coaches zijn die smeergeld aannemen. Dezelfde journalisten die Allardyce in het ootje namen, spraken onlangs met Pino Pagliara. Een Italiaanse zaakwaarnemer die elf jaar geleden voor vijf jaar geschorst werd vanwege matchfixing.

Pagliara beschrijft in zijn interview met de krant de werkwijze van acht corrupte managers, waarvan er minimaal vier in de Premier League hebben gewerkt of nog werkzaam zijn. Twee andere namen uit de makelaarswereld, Dax Price en Scott McGarvey (oud-speler van Manchester United), zijn ook openhartig. Bovendien zouden ze veelal dezelfde managers hebben genoemd als Pagliara.

Nieuw slachtoffer

The Daily Telegraph belooft deze week nog een vervolg in de saga, die het managerlandschap in het Engelse voetbal op zijn kop dreigt te zetten. Een manager van een ‘grote’ Engelse club zou vijfduizend pond (ruim 5.800 euro) smeergeld hebben aangenomen van de undercoverjournalisten en ook hiervan zouden videobeelden te zien zijn.

Zodoende lijkt ‘Big Sam’ pas het eerste slachtoffer in een reeks van velen. Toch heeft hij een positief record te pakken. De enige interland onder zijn leiding werd namelijk gewonnen (Slowakije, 1-0), waardoor hij een winstratio van honderd procent heeft.

https://twitter.com/i/status/780834017247625220

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Nog zeker acht Engelse coaches namen smeergeld aan’
Sluiten