André Venema
André Venema Sport 2 sep 2016 / 07:55 uur

Max Verstappen: Mea culpa, waarom?

Waarschuwing. Een mea culpa bleef uit. Max Verstappen zal zijn rijstijl, zei hij donderdag in Monza aan de vooravond van de Italiaanse GP, nooit veranderen.

Giftige reactie

Natuurlijk ging het ook vier dagen later nog steeds over hem. Felipe Massa kondigde op het Autodromo Nazionale Monza donderdagmiddag weliswaar zijn pensioen aan en trok daarmee een bomvol motorhome, de wereldpers verzamelde zich vooral een paar deuren verder bij Max Verstappens persbijeenkomst in Red Bulls onderkomen. Zijn giftige reactie na de Belgische GP echode ruim 800 kilometer verderop nabij Milaan nog na.

Max Verstappen tussen zijn fans voorafgaand aan de Grand Prix van Italië 2016.

Max Verstappen is tiener, van de computergamesgeneratie en verafschuwt verliezen. Hij is geprogrammeerd om te winnen, het is – als man met een missie – zijn primaire levensbehoefte. Altijd al zo geweest. Wie had verwacht dat hij na zijn verbale uitbarsting vorige week na de Belgische GP zalvende woorden zou spreken of spijt betuigen, kwam bedrogen uit. „Ik heb Spa achter me gelaten”, bekende Verstappen. „Ik sta nog steeds achter het meeste wat ik heb gezegd. Ik zeg wat ik denk, ga niet liegen.” Zo. Punt gemaakt.

Compromisloos

Zijn geestelijke staat valt altijd van het gezicht af te lezen. Max Verstappen (18) verbergt teleurstelling, woede of vreugde nooit. What you see is what you get. Daarom heeft Nederland hem omarmd. Hij zegt wat hij voelt of vindt, zonder aanzien des persoons. Reputaties of status zeggen hem weinig, Kimi Räikkönen weet er na de recente duels in Hongarije en België alles van.

De tiener is ondanks zijn jonge leeftijd uitgesproken, oprecht en compromisloos tegelijk. En, zonder een flard van arrogantie, eigenwijs en overtuigd van zichzelf. Waarom ook niet als je nu al vergeleken wordt met grootheden als Michael Schumacher en Ayrton Senna? Net als vader Jos vroeger weet Max Verstappen heel goed wat hij wil, maar nog beter wat hij niet wil.

Veteranen in een Ferrari

Zondag, na afloop van de voor hem zo ontnuchterende Belgische GP, toonde hij zijn rauwe, nietsontziende kant. Was het die van een slecht verliezer, of een overmoedige jongeman? Het was Max Verstappen zoals hij is. Meer niet. Naast de baan aardig, sociaal en eloquent, met helm op volgens moeder Sophie een nietsontziende krijger. „Ik voelde me boos, toen ik uit de auto stapte,” zo lichtte Verstappen zijn uithaal in België toe. Omdat twee veteranen in een Ferrari, Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen, na een paar honderd meter het feestje voor tienduizenden Nederlandse fans van hem hadden verstierd.

Zijn reactie na afloop richting beide oud-wereldkampioenen liet niets aan onduidelijkheid over. Verstappen zou ze, zo biechtte hij op, nog liever van de baan rijden dan ze zonder slag of staat voorbij laten. Dat was, stelde hij onder de Italiaanse zon, misschien niet zo handig. Daarom probeerde hij donderdag in Monza een gesprek te arrangeren met Vettel en Räikkönen. Om zijn verhaal en handelwijze op het asfalt vanuit zijn perspectief toe te lichten. Maar Ferrari’s raspaardjes hadden het te druk me andere verplichtingen. Die ontmoeting komt er vandaag of morgen nog wel, verzekerde Verstappen.

Concessies

Maar wat er ook besproken zal worden en hoeveel kritiek er nu en in de toekomst ook nog op hem zaal neerdalen, hij blijft wie hij is. Een piloot met briljante inhaalmanoeuvres en een brutale, maar geoorloofde verdediging. Concessies? Geen sprake van. „Ik ga mijn rijstijl niet veranderen, omdat andere coureurs dat misschien zouden willen. Ik ben niet bestraft. En zolang je geen penalty krijgt en crasht is een gevecht op de baan fair. En ik ben tot nu toe altijd fair geweest”, concludeerde hij.

Räikkönen dacht daar donderdag genuanceerder over. Respect is volgens de Fin het toverwoord. Van hem hoeft Max niet te veranderen. Toch, zo waarschuwde hij zijn collega, zijn er grenzen. „Max is jong en snel. Ik heb persoonlijk niets tegen hem. Maar het circuit is niet de juiste plek om iemand iets betaald te zetten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Max Verstappen: Mea culpa, waarom?
Sluiten