Wouter van Loon
Wouter van Loon Sport 12 sep 2016 / 12:52 uur

Jongen kan 4 jaar lopen, wint zilver op Paralympics

Pas 14 jaar is Ntando Mahlangu en hij leerde vier jaar geleden lopen. Zondag won hij zilver op de 200 meter hardlopen tijdens de Paralympische Spelen. De Zuid-Afrikaan liep het goud op een haar na mis: hij zat de Britse titelverdediger Richard Whitehead op de hielen.

Rolstoel

Mahlangu heeft één zin die hij heel vaak uitspreekt: „Ik houd van rennen.” En met recht: tot vier jaar geleden leek het erop dat hij het nooit zou kunnen. Hij zat zijn hele leven in een rolstoel – zijn benen waren onder zijn knieën niet volgroeid.

Rennen was altijd al zijn droom, ook toen hij nog in een rolstoel zat en helemaal geen uitzicht had om ooit te kunnen lopen. „Ik houd van rennen. Ik heb er altijd in geloofd dat ik het ooit zou kunnen.”

‘It was lekker’

Op 10-jarige leeftijd werden zijn benen geamputeerd. Maanden later kreeg hij protheses, waarmee hij binnen een week leerde lopen – voor het eerst van zijn leven. Twee weken later kon hij zelfs rennen, vertelde hij eerder aan Sunday Times. Hij kon eindelijk voetballen met zijn vrienden. „Het was ‘lekker’”, zo omschrijft hij het zelf.

Al snel deed hij mee aan de nationale kampioenschappen. Twee keer op rij verbrak hij het wereldrecord op de 400 meter. Hij werd bovendien Zuid-Afrikaans kampioen op de 100 en 200 meter.

Mahlangu is de nieuwe superster van Zuid-Afrika – hij wordt de opvolger van Oscar Pistorius genoemd. Pistorius – eveneens Zuid-Afrikaan – kennen we als de blade runner, maar viel van zijn voetstuk toen hij zijn vriendin doodschoot.

Strijd om het goud

Zondag was de grote dag voor Mahlangu: vier jaar geleden waren zijn benen net geamputeerd en zag hij hoe Richard Whitehead naar goud rende op de 200 meter. Vier jaar later streed hij met diezelfde Whitehead om het goud.

Mahlangu begon slecht: hij lag ver achter in de bocht, maar op het rechte stuk kwam hij steeds dichter bij Whitehead. Hij kwam net tekort: Whitehead liep de 200 meter in 23.77 seconden, Mahlangu deed er 24.74 over.

Bekijk hieronder de laatste meters van de race:

Maar we zijn nog niet van Mahlangu af. Hij doet komende week ook mee aan de 100 meter. Hij is bovendien pas 14 – we zullen hem dus zeer waarschijnlijk nog vaker op de Paralympische Spelen terugzien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jongen kan 4 jaar lopen, wint zilver op Paralympics
Sluiten