Sophie Moerman
Sophie Moerman Sport 29 sep 2016 / 07:14 uur

Hasselbaink verdachte in Engels omkoopschandaal

Er is een Nederlandse naam opgedoken in het omkoopschandaal in het Engelse voetbal, dat woensdag door de Britse krant Daily Telegraph aan het licht kwam. Jimmy Floyd Hasselbaink, de Nederlandse manager van Queens Park Rangers (QPR), zou steekpenningen hebben aangenomen.

De 44-jarige oud-international is door undercover-journalisten van Daily Telegraph gefilmd terwijl hij onderhandelt over een beloning van 55.000 pond, in ruil voor zijn bemiddeling in het aantrekken van spelers naar zijn club. Hasselbaink zou zelfs naar Singapore zijn gevlogen voor een ontmoeting met de journalisten, die zich voordeden als woordvoerders van een bedrijf uit Azië. Hasselbaink deed zich op zijn beurt voor als ambassadeur van een sportbedrijf, die spelers wilde verkopen aan Queens Park Rangers.

Beloning

De voormalig Chelsea-speler zou dus het geld van zijn eigen club gebruiken om de spelers aan te kopen, maar streek vervolgens de beloning op voor de bemiddeling in de transfers. Op de opnames die de journalisten maakten, is te horen hoe Hasselbaink een aanbod van 35.000 pond afwijst. „Ik denk dat je meer kunt bieden, maak me eens blij”.

https://www.youtube.com/watch?v=LK3ips6Ey5A

Hasselbaink reageerde woensdagavond in een verklaring en ontkent dat hij smeergeld wilde aannemen. „Ik kreeg een aanbod om een toespraak te houden in Singapore. Volgens mij is er het niet ongewoon om betaald te worden voor een toespraak. Ik heb QPR niet gevraagd om spelers te kopen. Ik zou nooit spelers aanraden om er zelf beter van te worden.”

Onderzoek

De club laat in dezelfde verklaring weten dat de beschuldigingen serieus worden genomen en dat er een diepgravend onderzoek komt, maar dat er nog steeds vertrouwen in de Nederlandse trainer is. Naast Hasselbaink onthulde Daily Telegraph ook de naam van Leeds-eigenaar Massimo Cellino en tweede trainer Tommy Wright van Barnsley met betrekking tot ontoelaatbare financiële handelingen.

Queens Park Rangers komt uit in de Championship van Engeland, het tweede niveau. Hasselbaink werd in december 2015 aangesteld bij de club. Als voetballer was hij in Engeland actief voor Leeds, Chelsea, Middlesbrough, Charlton Athletic en Cardiff City. Tussen 1998 en 2004 speelde hij 23 keer voor Oranje, waarvoor hij negen maal scoorde. Hij speelde ook op het WK van Frankrijk in 1998, waar Oranje tot de halve finale reikte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hasselbaink verdachte in Engels omkoopschandaal
Sluiten