Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 12 sep 2016 / 15:40 uur

Fans ADO zijn beduusd over reacties knuffelactie

De fans van ADO Den Haag gooiden tijdens Feyenoord-ADO Den Haag massaal knuffels naar de zieke kinderen van het Sophia Kinderziekenhuis. Jacco van Leeuwen, voorzitter van de supportersvereniging van ADO, over de hartverwarmende actie.

Wat een topactie.
Dank je. Maar wij zijn niet de initiatiefnemer. Het was een spontane oproep van een ADO-fan, iemand die ik niet ken. Maar we hebben de actie natuurlijk omarmd. Toen we met de bussen teruggingen naar Den Haag, zagen we allemaal kinderen lopen met knuffels. Het bezorgde mij kippenvel en ik was niet de enige. Ik heb bij heel wat volwassen mannen een traantje gezien. Zelf had ik het moeilijk toen ik een bedankje kreeg van een moeder waarin stond dat haar zoontje, die voor Feyenoord is, het zielig vond dat ADO had verloren.

Wat heb jij naar beneden gegooid?
Van alles, hahaha. Ik had drie volle zakken bij me. Volgens mij is er in geen enkele kringloopwinkel in Den Haag en omstreken nog een knuffel te vinden. Ik ben zelfs bij Feyenoordfans thuis geweest om knuffels te komen ophalen.

De actie is niet onopgemerkt gebleven.
Het is waanzinnig wat het heeft losgemaakt, inderdaad. Zelfs buitenlandse media hebben er aandacht aan besteed. Vroeger gingen we ook weleens ‘wereldwijd’, maar op een andere manier.

Zo kan het dus ook.
Inderdaad, maar het is niet zo dat we zoiets voor het eerst doen. Vorig seizoen zijn we met een groep naar de uitwedstrijd tegen Excelsior gefietst om zo geld op te halen voor ALS. Ik vind sowieso dat Nederlandse clubs, spelers en supporters over het algemeen erg maatschappelijk betrokken zijn.

Toch hebben voetbalsupporters over het algemeen een slecht imago.
Klopt, maar als je kijkt naar cijfers van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme van vorig seizoen, zie je dat het totale aantal politie-uren achteruit is gegaan, dat het aantal incidenten is gedaald, net zoals het aantal stadionverboden. Grote knokpartijen die we in de jaren tachtig hadden, hebben we amper meer in Nederland. Op die positieve ontwikkelingen mag best wel meer de nadruk liggen, vind ik. Het is nu middag en jij bent de derde die me belt. Toen er vorig jaar oerwoudgeluiden waren bij ons, ik praat het niet goed, had ik om 08.00 uur ’s ochtends al vier van jouw collega’s aan de lijn hangen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fans ADO zijn beduusd over reacties knuffelactie
Sluiten