Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Sport 9 sep 2016 / 06:25 uur

Eerste Nederlandse goud bij Paralympics

Het eerste Nederlandse goud bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro is een feit. De 16-jarige Lisa Kruger uit Harderwijk was de snelste in de finale van de 100 meter schoolslag in de klasse SB9. Met Chantalle Zijderveld was er nog meer Nederlands succes. Zij pakte in dezelfde race brons.

Wereldrecord in series

Kruger klokte 1.15,49. Ze was daarmee veruit de snelste, maar zat net boven het wereldrecord dat ze eerder op de dag had neergezet in de series (1.15,47). Het was ruim voldoende om de Britse Harriet Lee (zilver) voor te blijven. De 15-jarige Chantalle Zijderveld pakte brons in een tijd van 1.17,01.

Kruger (links) pakte goud, het brons ging naar Zijderveld (rechts). Foto: ANP.

Daarnaast werden er nog vier medailles gewonnen in het zwembad. Marc Evers en Marlou van der Kulk pakten zilver op de 100 meter rugslag (S14), Duncan van Haaren won brons op de 100 meter schoolslag (S9) en Michael Schoenmaker eindigde als derde op de 100 meter vrije slag (S4).

Negen Nederlandse medailles

Met die zes medailles staat het medailletotaal voor Nederland op negen. Eerder pakte Nederland al drie medailles bij het baanwielrennen. Er was brons voor Stephen de Vries en Patrick Bos, zilver voor Vincent ter Schure en Timo Fransen en brons voor Alyda Norbruis.

Alyda Norbruis met de bronzen medaille. Foto: ANP.

Ter Schure en Fransen verloren in de finale van de 4.000 meter achtervolging van het Britse duo Steve Bate en Adam Duggleby. Kort daarvoor wonnen De Vries en Bos de troostfinale, waarmee ze brons in de wacht sleepten, van de Spaanse tandem Avila/Font.

Norbruis pakte de eerste Nederlandse medaille van de Paralympics. De 27-jarige Friezin zette bij de kwalificaties van de individuele achtervolging de derde tijd neer en rekende in de troostfinale af met de Chinese titelverdedigster Zeng Sini: 4.10,654 om 4.17,730.

Reageer op artikel:
Eerste Nederlandse goud bij Paralympics
Sluiten