Sherida van IJsselmuide
Sherida van IJsselmuide Sport 4 sep 2016 / 17:40 uur

Eerste Johan Cruijffstraat komt in Catalaans dorpje

De allereerste Johan Cruijfstraat ter wereld komt niet in Amsterdam en ook niet in Barcelona. Verrassend genoeg is de eer aan een Catalaans, vrij onbekend dorpje met de naam Vallfogona de Riucorb. Op 9 september wordt het straatnaambord in het dorp – met minder dan 100 inwoners – onthult ter ere van de eerder dit jaar aan longkanker overleden Nederlandse voetballegende.

Cruijff heeft het dorp nooit in zijn leven bezocht, meldt de Spaanse krant El Pais. Ook kende hij het plaatsje niet. En toch was de familie van Cruijff blij verrast toen de dorpsbewoners – stuk voor stuk groot fan van FC Barcelona – hen vroegen of het goed was als zij een straat in hun dorp zou vernoemen naar de man die zowel als speler en trainer Barcelona en Catalonië zoveel plezier en successen bracht.

https://twitter.com/JoanLaportaFCB/status/772359732069793792/photo/1

Over welke straat naar Cruijff vernoemd zou worden, hoefden de dorpsbewoners niet lang na te denken. Een naamloze straat zonder huizen, die als ontmoetingsplek dient voor de bewoners om samen de voetbalwedstrijden van FC Barcelona op televisie te kijken, heet vanaf vrijdag Carrer de Johan Cruyff – zoals de Spanjaarden zijn achternaam schrijven.

Amsterdam ArenA

Op 24 maart dit jaar overleed Cruijff aan de gevolgen van longkanker. Direct na zijn dood riepen fans op om de Amsterdam ArenA naar hem te vernoemen, maar dat is tot nu toe niet gebeurd. Toch is er al veel naar de grootste voetballer vernoemd: de Johan Cruijff Schaal, de Johan Cruijff Prijs, de Johan Cruijff Foundation en de Cruijff Courts staan allemaal op die lijst, waar de Carrer de Johan Cruyff nu aan kan worden toegevoegd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Eerste Johan Cruijffstraat komt in Catalaans dorpje
Sluiten