Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 29 sep 2016 / 15:08 uur

‘Druk bij PSV’ers zo hoog dat ze geen risico nemen’

Jan Reker had vroeger een kaartenbak waarin hij bijhield in welke hoek spelers hun strafschop het liefst schoten. Het legde PSV-keeper Hans van Breukelen in 1988 geen windeieren: In de Europa Cup I-finale stopte hij de penalty van Benfica-speler Veloso en in de EK-finale zag de Rus Belanov zijn inzet van elf meter gekeerd. Zowel PSV als Oranje kroonde zich dat jaar tot Europa’s beste. „Ik werd in 1978 assistent-trainer bij PSV onder Kees Rijvers”, zegt Reker die de Eindhovense club ook diende als hoofdcoach (1983-1986) en algemeen directeur (2007-2009). „Van hem moest ik tegenstanders analyseren. Ik besloot ook bij te houden hoe spelers hun strafschoppen namen.”

‘Boekje van Reker’

Het ‘boekje van Reker’ werd snel een begrip in de voetballerij. Keepers, zoals Hans van Breukelen, belden Reker vaak voor informatie. „Spelers deden dat echter nooit”, zegt Reker. „En dat terwijl de data natuurlijk ook anders geïnterpreteerd kan worden. Neem nu die strafschop van Andres Guardado in de eerste groepswedstrijd tegen Atlético Madrid. Het zou mij niks verbazen dat hij en PSV hebben opgelet hoe de spelers van Real Madrid de strafschoppen hebben genomen in de laatste Champions League-finale. Alle penalty’s in de serie werden links van Atlético-doelman Jan Oblak ingeschoten. Allen waren raak. Dan is het logisch van Guardado om te denken dat hij de bal in dezelfde hoek schiet, maar Oblak heeft die strafschoppenserie natuurlijk ook teruggezien en rekent er logischerwijs op dat Guardado links van hem schiet.”

Vicieuze cirkel

Het valt Reker ook op dat merendeel van de PSV’ers strafschoppen halfhoog inschiet. „Voor een keeper is dat de perfecte hoogte, omdat hij dan het snelste bij de bal is. Hoog bij een kleine keeper en laag bij een lange keeper is het beste, maar de kans is dan wel groter dat de bal over of naast gaat. Als de druk hoog is, zoals bij de PSV-spelers nu het geval is, dan neem je een strafschop met minder risico waardoor hij makkelijker te pakken is voor de keeper. Het is een vicieuze cirkel.”

Ronald Koeman

De beste strafschop is volgens Reker, die onder meer ook directeur was van Coaches Betaald Voetbal, een strafschop waarbij een speler afwacht tot de keeper als eerste reageert en dan de bal in de andere hoek schiet. „Maar daarvoor heb je wel stalen zenuwen nodig. Ronald Koeman kon dat heel goed, maar toen hij in de halve finale van het EK die strafschop tegen West-Duitsland moest nemen, erkende hij later ook dat de druk zodanig groot was dat hij voor deze ene keer een vaste hoek had gekozen.”

Johan Cruijff

Koeman, Johan Neeskens en Sören Lerby waren volgens Reker de perfecte strafschoppenspecialisten. „Zij konden hard en zuiver schieten, dachten niet na. Het waren grote spelers, maar niet de grootsten. Johan Cruijff nam bijvoorbeeld nooit een strafschop. Hoe groter de speler, hoe groter de druk. En daarmee bedoel ik ook de positie waarop een speler speelt. Luuk de Jong is spits, hij voelt altijd druk dat hij moet scoren. Hem kun je dan ook beter geen strafschop laten nemen. Als ik Phillip Cocu was, zou ik Jetro Willems of Santiago Arias uitkiezen. Laat de linksback of rechtsback ze alsjeblieft nemen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Druk bij PSV’ers zo hoog dat ze geen risico nemen’
Sluiten