Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 6 sep 2016 / 08:50 uur

De pijn van het Oranje-legioen

Ondanks de slechte prestaties van Oranje, blijft het legioen ‘onze jongens’ steunen. „We zitten met 700 man in Solna, dat is veel voor de situatie waarin we zitten.”

Extra pijn

Bijna had het vriendengroepje van Oranjesupporter Sylvia Heijdra vorig jaar een camper gekocht. „We zouden hem opknappen om het Nederlands elftal te volgen in Frankrijk. Na die nederlaag in Turkije zagen we daar maar vanaf.” Met vijf man gaat Heijdra sinds 2006 naar iedere uitwedstrijd van Oranje. „Dat WK in Duitsland vond ik prachtig om mee te maken. Sindsdien ga ik naar alle wedstrijden. Het maakt niet uit waar het is en of er iets op het spel staat. Vriendschappelijk, EK, WK, wij steunen onze jongens altijd en overal. Brazilië moest ik helaas laten schieten, omdat ik zwanger was. Maar ik dacht ‘in Frankrijk ben ik er weer bij’. Dat liep dus anders. Afgelopen zomer viel ik serieus in een zwart gat. Normaal zijn ‘we’ er altijd. Het was een raar gezicht om al die feestvierende fans te zien zonder ons. Dat het toernooi zo dichtbij was, deed extra veel pijn.”

Animo is groot

In april boekte Heijdra al de trip naar Zweden waar Oranje vanavond de WK-cyclus richting Rusland aftrapt. Ze is niet de enige. Ruim 700 fans zijn er in Solna bij om Oranje te steunen tegen de Scandinaviërs. „Het animo is groot. Eerlijk gezegd verbaast me dat wel, gezien de situatie waarin we zitten”, erkent Judith de Frel van Supporterszaken KNVB. De tijd dat Oranje volle zalen trekt, is immers voorbij. Tijdens de thuiswedstrijd in Eindhoven tegen Griekenland zaten er maar 25.000 man in het Philips Stadion waar normaal gesproken 35.000 fans kunnen zitten. Ook het Zweedse volk staat niet te trappelen om het kwakkelende Nederlands elftal te zien spelen. De Friends Arena, capaciteit 50.000, is tot dusverre maar voor ruim de helft gevuld. Reden voor de Zweedse voetbalbond om de kaartjes in de uitverkoop te gooien in een poging een uitverkocht huis te krijgen.

De beste in feestvieren

De Frel was overigens wél van de partij op het afgelopen EK. Voor haar geen zwart gat. In dienst van de Roemeense voetbalbond moest ze in Frankrijk het reilen en zeilen van hun supporters in goede banen leiden. „Voetballend gezien zijn we weliswaar niet meer toonaangevend, maar in feestvieren zijn we nog altijd de beste”, grapt ze. „We zijn altijd een voorloper geweest in wat we bedenken en hoe we iets organiseren. Het fanplein, de Oranjemars, het zijn allemaal initiatieven van ons die in veel landen navolging hebben gekregen. De Roemeense bond heeft heel praktisch gehandeld. Er werd gedacht: Nederland is er nu niet bij, maar zij hebben wel heel veel kennis en ervaring hoe het eraan toegaat op eindtoernooien. Niet alleen op het gebied van supporterszaken, maar ook op het gebied van marketing en sponsorzaken heeft de KNVB de Roemeense voetbalbond geholpen.”

‘Roemeens Oranjemars’

Dus kon het voorkomen dat De Frel ineens tussen 3.000 Roemenen liep tijdens de ‘Roemeens Oranjemars’. „Dat was erg leuk, maar ook wel een beetje vreemd om mee te maken. Sommige fans van andere landen herkenden mij en keken raar op, haha. De Nederlandse supporters werden trouwens erg gemist door de andere landen. We vallen op met ons oranje, maken geen problemen en zorgen voor sfeer en gezelligheid.”

Die sfeer en gezelligheid is er nog steeds, maar is wel een beetje veranderd volgens Harm Otten. „Het gaat zó ontzettend slecht, dat het allemaal wat cynischer is geworden”, zegt de man die sinds 1999 alle wedstrijden van Oranje bezoekt. „In de boot, op weg hier naartoe, was er een discussie: moeten we anti-Blind-liedjes zingen of juist Oranje steunen? Het is een beetje masochistisch wat we aan het doen zijn.”

Sneu

Van de status die Oranje had is weinig meer over en dat heeft ook zijn weerslag op het legioen, meent Otten. „In mei en juni speelden we vriendschappelijk uit tegen Engeland, Ierland, Polen en Oostenrijk. Allemaal landen die wél naar het EK gingen en een sparringpartner nodig hadden. We werden anders bekeken, er was medelijden. Dat was écht sneu om mee te maken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De pijn van het Oranje-legioen
Sluiten