Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 8 sep 2016 / 09:51 uur

De Mos: Marc Lammers moet assistent van Blind worden

Door alle onrust werd de start van de WK-cyclus tegen Zweden gevreesd, maar Oranje kwam in Solna prima voor de dag. Volgens De Mos en De Boer heeft Blind de boel op de rails gekregen.

Zwakke broeder

Dat Oranje een goede wedstrijd speelde tegen Zweden (1-1) verbaasde Aad de Mos niet. „Zweden is een van de zwakkere broeders in de poule”, aldus de oud-coach van onder meer Ajax, Anderlecht en PSV. „Nederland moet met Frankrijk strijden om de eerste plaats en niet bij voorbaat al naar plek twee kijken. In de komende twee thuisduels moeten we minimaal vier punten pakken. Ik zie Frankrijk namelijk niet zomaar alles winnen. De uitwedstrijd tegen Wit-Rusland is een sleutelduel.”

Tactisch vermogen

De Mos roemt het tactisch vermogen van Blind. „Dat bewees hij deze week opnieuw. In eerste instantie wilde hij tegen Zweden hetzelfde spelen als tegen Griekenland. Blind kwam daar echter op terug en wijzigde het team op zes posities. Hij haalde er een spits af en speelde door de aangepaste rol van Sneijder eigenlijk met vier middenvelders. Als Robben er niet is, heeft het geen enkel nut om met klassieke buitenspelers te spelen omdat Berghuis en Promes zelden scoren.”

Onder de indruk

Ook analist Ronald de Boer is onder de indruk van het tactisch inzicht van zijn voormalige teamgenoot bij Ajax en Oranje. „Danny snapt het spelletje. Die nieuwe rol van Sneijder als hangende linksbuiten pakte goed uit. Wesley kan niet meer alles belopen als hij centraal op het middenveld staat. Op deze positie komen zijn aanvallende kwaliteiten het beste tot zijn recht en er ontstond zo ook ruimte voor Klaassen. Daarnaast speelde Janmaat aanvallend erg sterk. Tegen Zweden kan dit, maar tegen Frankrijk zal Danny waarschijnlijk voor een type als Tete kiezen, omdat Janmaat in verdedigend opzicht steekjes laat vallen.”

Stijgende lijn

Zowel De Boer als De Mos vindt dat Blind moet aanblijven als bondscoach. „Natuurlijk was het tegen Griekenland niet goed, maar als je die wedstrijd buiten beschouwing laat, kun je niet anders zeggen dan dat er een stijgende lijn in het spel van Oranje zit”, constateert De Mos. „Daarbij heeft Danny ook veel pech gehad”, vindt De Boer. „Neem zijn eerste wedstrijd tegen IJsland: Robben haakt af met een blessure, Martins Indi krijgt rood en we krijgen een penalty tegen. Tegen Zweden blundert Strootman, die nooit een fout maakt, en wordt een doelpunt van Bas Dost ten onrechte afgekeurd. Desondanks zie je een team dat ervoor wil gaan, eens houdt de pech op. Blind kan voor de ommekeer zorgen.”

Marc Lammers

Maar hij heeft daarbij wel hulp nodig. Blind moet op zoek naar nieuwe assistenten. De Mos ziet daarbij wel een rol voor zichzelf weggelegd. „Waarom niet? Ik heb het gif, het temperament en kan een wedstrijd lezen. Verder zou ik het toejuichen als hockeycoach Marc Lammers naast Blind op de bank zou komen te zitten”, doet De Mos een opvallende suggestie. „Hij is een innovatieve jongen en dat kunnen ze wel gebruiken bij de KNVB, waar vooral op de burelen schoon schip gemaakt moet worden. De bond wordt geleid door ego’s die hun eigen belang vooropstellen in plaats van het voetbal. Ik hoop echt dat iemand van buitenaf de boel daar eens flink komt opschonen. Ik denk dan aan mannen als Toon Gerbrands of Robert Eenhoorn. Waarom zouden zij geen dubbelfunctie kunnen bekleden? Ze hebben bestuurlijke ervaring, visie en een sporthart. Daarbij komen ze van origine niet uit de voetballerij, wat toch een in zichzelf gekeerde wereld is.”

Open sollicitatie

Ook De Boer hekelt de gang van zaken in Zeist. Vooral de procedure rond de opvolging van directeur betaald voetbal, Bert van Oostveen, verdient volgens hem geen schoonheidsprijs. „Waarom geen open sollicitatie? Waarom werden de clubs niet gekend in de beslissing, zodat erover gediscussieerd kon worden? Maar het is nu eenmaal zo gelopen. Iedereen is gebaat bij rust, laten we de mensen die er nu zitten de kans geven. Wat heeft het nu voor nut om bijvoorbeeld Hans van Breukelen helemaal af te branden? Hij heeft het weliswaar niet slim gespeeld rondom Ruud Gullit, maar handelde te goeder trouw omdat hij een afspraak had met Marco van Basten. Hij zal hier ongetwijfeld van leren.”

De Boer denkt overigens dat Jari Litmanen een goede optie zou zijn om Blind te assisteren. „Ze kennen elkaar goed. Jari ziet het spelletje goed en heeft in de absolute top gespeeld.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Mos: Marc Lammers moet assistent van Blind worden
Sluiten