Sander Schomaker
Sander Schomaker Sport 28 sep 2016 / 14:10 uur

Ajax tegenwoordig een kerkhof voor toptalenten

Viktor Fischer

Vroeger was Ajax een kweekvijver van talent, maar tegenwoordig is het ook een kerkhof voor de toptalenten. Neem Viktor Fischer. Hij werd gezien als een supertalent en na zijn officieuze debuut in 2012 in een oefenpot tegen Celtic waren de verwachtingen hooggespannen in de ArenA. De toen net 18-jarige Deen werd direct gekozen tot man of the match. Maar hij bleef bij Ajax altijd ‘het talent’ en wist nooit de volgende stap te maken. Dit vooral tot zijn eigen frustratie. Deze zomer koos hij voor een vertrek naar het Engelse Middlesborough.

Lucas Andersen

Fischers landgenoot Lucas Andersen werd gezien als een nog veel groter talent. Naar verluidt liet de technicus op de training de mooiste dingen zien, maar in de wedstrijden kwam het er nooit uit. De fragiele Andersen speelde misschien twee goede wedstrijden in het eerste. Een grote teleurstelling voor de club die in de Deen lang een nieuwe topspeler zag. Andersen werd eerst uitgeleend aan Willem II, daar speelde hij goed. Toch zag Ajax het niet meer zitten in hem en verkocht het voormalige supertalent op 21-jarige leeftijd voor nog geen 2 miljoen euro aan Grasshoppers.

Anwar El Ghazi

Anwar El Ghazi is goed te vergelijken met linksbuiten Ricardo Kishna, die in 2015 als 20-jarige al bij Ajax vertrok naar Lazio Roma omdat hij het niet meer naar zijn zin had in Amsterdam. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ook de 21-jarige El Ghazi de veel te vroege stap naar het buitenland gaat maken. De wispelturige buitenspeler had vorig seizoen een geweldige periode, maar komt inmiddels amper nog in de plannen bij Ajax voor.

Kenny Tete

Ook Kenny Tete kende een stormachtige ontwikkeling en maakte reeds zijn debuut voor het Nederlands elftal. In no-time speelde hij vorig seizoen Ricardo van Rhijn uit de basis, die teleurgesteld vertrok naar Club Brugge. Maar na de trainerswissel bij Ajax is ook Tete op een zijspoor beland. Peter Bosz kiest steeds vaker voor Joël Veltman als rechtsback. De laatste vijf competitieduels zat Tete op de bank. Daarmee komt ook voor Tete een vertrek steeds dichterbij, vooral omdat zijn zaakwaarnemer Mino Raiola heet.

Riechedly Bazoer

Hoe snel jonge voetballers opgehemeld en afgebrand kunnen worden, laat de ontwikkeling van Riechedly Bazoer wel zien. Het 19-jarige toptalent heeft inmiddels al zes interlands voor Oranje gespeeld en werd de afgelopen twee seizoenen steeds in verband gebracht met de allergrootste clubs in Europa. Barcelona, Chelsea, Manchester City, Bayern München, Borussia Dortmund, Juventus, AC Milan en Napoli stonden zogenaamd allemaal te springen om de piepjonge middenvelder over te nemen. Inmiddels is het de vraag of Bazoer dit seizoen überhaupt nog in de plannen van trainer Peter Bosz voorkomt.

Jaïro Riedewald

Van alle genoemde Ajaxtalenten staat Jaïro Riedewald nog het minst op een zijspoor. Toch is ook de 20-jarige centrale verdediger, die ook als middenvelder kan spelen, geen eerste keus meer onder Peter Bosz. Na de komst van Hakim Ziyech zijn de rollen anders verdeeld bij Ajax. Lasse Schøne heeft zich op knappe wijze teruggeknokt op het middenveld en daarom lijkt Riedewald met Nemanja Gudelj te moeten vechten voor een plekje naast Davy Klaassen en Ziyech.

Reageer op artikel:
Ajax tegenwoordig een kerkhof voor toptalenten
Sluiten