Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 31 aug 2016 / 16:05 uur

Zoveelste lichtgewicht in de top van de KNVB

Met de aanstelling van Gijs de Jong als de nieuwe directeur betaald voetbal schuift het zoveelste lichtgewicht aan in de top van de KNVB.

Ervaring

Danny Blind werd bondscoach van Oranje, precies negen jaar en drie maanden na zijn laatste job als coach van Ajax. Een baan die hij een jaar en drie maanden volhield, totdat hij werd ontslagen door de toenmalige technisch directeur in Amsterdam, Martin van Geel. Het was ook zijn enige baan als trainer tot zijn aanstelling in Zeist op 1 augustus 2015.

Hans van Breukelen was van 1997 tot 2000 technisch directeur bij FC Utrecht. Het bleek zijn enige job als td tot nu toe. Als reden voor zijn vertrek wees Van Breukelen toen op een voortdurend gebrek aan vertrouwen en ondersteuning vanuit het bestuur. Daarna verdween hij tien jaar lang uit de voetballerij, totdat de oud-keeper in 2010 zitting nam in de raad van commissarissen van PSV. Sinds juli dit jaar is Van Breukelen technisch directeur betaald voetbal bij de KNVB.

Gijs de Jong moet de opvolger worden van Bert van Oostveen als directeur betaald voetbal van de KNVB. De Jong is op dit moment nog operationeel directeur betaald voetbal bij de KNVB, waar hij sinds 2003 in dienst is. Daarvoor was hij event manager en consultant bij de Amsterdam ArenA. Sinds 2014 is De Jong in Zeist verantwoordelijk voor competitiezaken, evenementen en communicatie.

Lichtgewichten

Alle drie de mannen zijn lichtgewichten die met bar weinig ervaring – en ook nog eens in de verkeerde volgorde: een directeur betaald voetbal stelt een technisch directeur aan die op zijn beurt een bondscoach zoekt – terecht zijn gekomen op de drie belangrijkste posities die het Nederlandse betaalde voetbal kent. Zij moeten het beleid uitstippelen voor de komende jaren.

De tak betaald voetbal is hét uithangbord van de KNVB. Gaat het met Oranje en de bvo’s goed, dan gaat het met de rest ook goed. Goede prestaties van het Nederlands elftal en de Nederlandse clubs in Europa zijn namelijk goed voor de portemonnee en de aanwas bij de amateurs. Het gaat echter verre van goed: Oranje blijft maar kelderen op de FIFA-ranking en door het gekwakkel in Europa van de Nederlandse clubs, verliest de Nederlandse landskampioen vanaf 2018 het recht op rechtstreekse plaatsing voor de Champions League.

‘AAA-merk’

Binnen de KNVB heerst echter het gevoel dat het betaald voetbal maar slechts een onderdeel is van het groter geheel. Zo zei de afzwaaiende Van Oostveen ooit dat het vinden van een geschikte bondscoach hem slechts 3 procent van zijn tijd kostte. Na het missen van het EK hamerde hij vooral op de dingen die wél goed gingen.

Dat zijn voormalige rechterhand en beoogd opvolger De Jong dezelfde mening is toegedaan, blijkt wel uit zijn brief die hij meende te moeten sturen aan alle KNVB-medewerkers. Vanaf zijn vakantieadres rept De Jong dat de KNVB ‘nog steeds een AAA-merk is en dat er heel veel dingen goed gaan bij de voetbalbond: zie de Campus, zie onze vorderingen op het gebied van videoarbitrage, zie hoe de FIFA het werk van Marco van Basten waardeert, zie onze financiële situatie, zie hoe onze competities vrijwel vlekkeloos verlopen, zie hoe onze sponsors zich aan ons binden’.

Vraagtekens

De Jong rept over randzaken die in zijn ogen goed gaan, maar zelfs daarbij kun je de nodige vraagtekens plaatsen. Dat het verloop van de eredivisie vorig seizoen door de problematiek rondom FC Twente uitmondde in complete chaos, lijkt de beoogde directeur betaald voetbal drie maanden na dato alweer vergeten te zijn. De bond had er financieel nog veel beter voorgestaan als het niet nodeloos geld had gepompt in de kansloze campagne van Michael van Praag als FIFA-voorzitter, het niet torenhoge afkoopsommen had hoeven te betalen aan Bert van Marwijk en Guus Hiddink. En wat te denken van de kostenpost die het missen van een EK met zich meebrengt? De KNVB blijkt nog steeds een in zichzelf gekeerde organisatie zonder enig zelfreinigend vermogen te zijn en dat stemt somber voor de toekomst.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zoveelste lichtgewicht in de top van de KNVB
Sluiten