Jeroen Haverkort
Jeroen Haverkort Sport 11 aug 2016 / 06:48 uur

Zeilster Afrodite Kyranakou had posters van Mozart

In Rio, ver van huis, kunnen onze Olympiërs niet zonder muziek. Ter ontspanning, als oppepmiddel of ‘om even thuis’ te zijn. Vandaag de favoriete nummers van zeilster Afrodite Kyranakou. Zij komt deze week meerdere keren in actie.

Concertpianiste

Haar keyboard en gitaar gaan overal mee naartoe, dus ook naar Rio. „Na een dag zeilen is er niks zo ontspannend als muziek maken, een beetje te jammen”, zegt Afrodite Kyranakou die met Anneloes van Veen op jacht gaat naar goud in de 470-klasse. „Eigenlijk heb ik meer talent voor muziek dan zeilen”, lacht Kyranakou die een beroep als concertpianiste opgaf voor haar olympische droom. „Ik vond het leuk om op te treden, maar ik speel eigenlijk het liefst alleen. Soms is het lekker om te vergeten waar je bent. Daarnaast ben ik dol op water. Na de Spelen wil ik gaan kitesurfen en windsurfen. Topsport kun je maar een paar jaar doen, concertpianiste kan ik altijd nog worden.”

Haar overgrootoma was operazangers, haar oma pianodocent en haar moeder is ook een afgestudeerd pianiste. „Muziek is me dan ook met de paplepel ingegoten”, zegt de in Athene geboren Kyranakou, die in de voetsporen trad van haar familieleden en afgestudeerd is aan het conservatorium in haar geboorteplaats. „Ik was vijf jaar toen ik al achter de piano zat. Mijn moeder leerde mij de beginselen en van mijn oma kreeg ik opdrachten. Ik vond het leuk en het gaf me een trots gevoel als ik een stuk onder de knie had.”

Salzburg

Vol passie praat Kyranakou over muziek. „Het is een taal, maakt deel uit van mijn brein, van mijn persoonlijkheid. Het beïnvloedt mijn stemming, het is gekoppeld aan herinneringen en ik kan me via muziek uiten. Het is allesomvattend. In de Griekse cultuur neemt muziek een belangrijke plek in. Van oudsher wordt het gebruikt om dichtbij de goden te komen.”

In haar jeugdjaren ging ze op vakantie naar Oostenrijk. „Speciaal voor mij gingen we naar Salzburg waar we het geboortehuis van Mozart hebben bezocht. Ik hou van zijn muziek, had als klein meisje posters van Mozart op mijn kamer hangen.”

Donkere kant

Maar Kyranakou heeft ook een ‘donkere kant’. Naast de posters van Mozart, kwam later ‘Eddie’ te hangen. De moeder van Kyranakou moest zeker wennen aan de monsterachtige mascotte van heavy metalband Iron Maiden? „Ja, hahaha. Dat vond ze inderdaad niet zo leuk. De eerste cd die ik kocht van mijn eigen geld was ‘Fear of the Dark’ van Iron Maiden. Ik wilde experimenteren met muziek, wilde de verschillende tijdperken kennen. Elke maand trakteerde ik mezelf op een cd. Ik heb uren in Metropolis, een grote muziekwinkel in Griekenland, doorgebracht. Ik vond het heerlijk om al die bakken vol met muziek door te pluizen en om naar albums te luisteren. Ik heb er The Sex Pistols, Elvis, Billie Holiday en Led Zeppelin ontdekt. Ik kan eigenlijk alle muziek wel waarderen, maar heb moeite met elektronische muziek. Het is moeilijk voor mij om de liefde voor muziek daarin te ontdekken. Over het algemeen heeft die muziek voor mij geen ziel. Saltwalter van Chicane is een uitzondering, omdat die vrouw zo’n mooie stem heeft.”

Doof

Rock is dan ook het hoofdingrediënt in de voorbereiding op een wedstrijd voor Kyranakou. „Lekker hardlopen met Iron Maiden op. Mijn trainer snapt er soms niks van. Hij is bang dat ik doof word, hahaha. ‘Highway To Hell’ van AC/DC luister ik standaard de ochtend van een wedstrijddag.”

Scheiding

Muziek heeft Kyranakou ook door zware periodes in haar leven geholpen. „Ik heb grote moeite gehad met het feit dat mijn ouders gingen scheiden. Ik ben een binnenvetter, praatte er niet over. In plaats daarvan wandelde ik naar het strand en luisterde ik naar mijn muziek. Op een gegeven moment had ik ‘El Corazon’ van Arno Elias op staan. Dat nummer heeft me door mijn verdriet heen gesleept, gaf me het geloof dat het allemaal wel weer goed zou komen.”

Kyranakou voelt zich niet snel ergens thuis. „Vijf jaar geleden ben ik naar Nederland verhuisd. Ik voel me inmiddels op mijn gemak, maar dat heeft lang geduurd. Dat komt ook door het zeilen. Door het vele reizen ben ik maar zo’n 30 dagen per jaar in Nederland. Dat maakt het wel moeilijk om je aan te passen. Ik ben een heel sociaal persoon, ga graag naar concerten, praat graag met vrienden. Maar ik heb ook de behoefte om lekker mijn koptelefoon op te zetten en naar muziek te luisteren.”

De top 5 van Afrodite:

1. Arno Elias – El Corazon

https://www.youtube.com/watch?v=jxj0k1QQIB0

2. Newton Faulkner – Dream Catch Me

3. Chicane – Saltwater

4. AC/DC – Highway To Hell

5. Maria Callas – Act1. O Mio Babbino Coro (Gianni Schicchi)

https://www.youtube.com/watch?v=jcb6XxvEogs

Reageer op artikel:
Zeilster Afrodite Kyranakou had posters van Mozart
Sluiten