Daisy Heyer
Daisy Heyer Sport 10 aug 2016 / 12:45 uur

Yuri van Gelder schakelt advocaat in

Ringenspecialist Yuri van Gelder beraadt zich met zijn advocaat Cor Hellingman op juridische stappen die een terugkeer in de toestelfinale op de Olympische Spelen in Rio mogelijk moeten maken. Een kort geding bij een Nederlandse rechter is een van de opties die wordt bekeken. Dat heeft Hellingman woensdag in een kort statement aan het ANP bekendgemaakt. De jurist zegt de stappen voor te bereiden, Van Gelder zal zich concentreren op een eventuele terugkeer in de ringen in Rio.

Rust

,,Yuri wil zich nu volledig focussen op zijn mogelijkheden”, aldus Hellingman. ,,Yuri begrijpt dat het publiek graag geïnformeerd wil worden en zijn verhaal wil horen, maar hij hoopt op begrip voor zijn situatie en verzoekt vooral de pers hem de komende dagen zoveel mogelijk met rust te laten.”

In een mondelinge toelichting stelt Hellingman dat nog niet duidelijk is op welke wijze Van Gelder een eventuele terugkeer wil afdwingen. Daarop is hij nu aan het studeren. ,,We zijn nu bezig om te zien op welke wijze dat het beste kan, bijvoorbeeld door het aanspannen van een kort geding”, aldus de raadsman van Van Gelder. Een kort geding bij een Nederlandse rechter lijkt naar zijn oordeel daarvoor de meest geëigende weg, maar daar is hij nog niet uit. De vraag is ook of het sportarbitrageinstituut CAS eveneens tot de mogelijkheden behoort.

Probleem is volgens hem dat nog niet duidelijk is wie hij in rechte moet aanspreken. ,,NOC*NSF heeft zich onrechtmatig gedragen door Yuri op een vliegtuig naar huis te zetten, terwijl Yuri met het IOC een afspraak heeft om komende maandag de finale op de ringen te turnen.”

Het gaat volgens Hellingman over een juridisch ingewikkelde kwestie met veel betrokken partijen. ,,Het wordt een heel gedoe om ervoor te zorgen dat Yuri maandag alsnog kan turnen in Rio. Daarvoor heb ik dus alle tijd en aandacht nodig.”

Luidruchtig

Van Gelder werd maandag door TeamNL naar huis gestuurd. De NOS meldde dat de reden van Van Gelder zijn vertrek niet een simpel biertje was, maar dat het vooral ging om de luidruchtigheid waarmee een ‘beschonken’ Van Gelder terugkeerde naar het olympisch dorp.

„Yuri van Gelder was te gast in onze avonduitzending en is daarna door ons teruggebracht naar het olympisch dorp, conform afspraken. Vervolgens is hij zelf op eigen houtje richting het Holland Heineken House gegaan. Daar hebben onze collega’s hem ook gesignaleerd, een biertje drinkend”, aldus verslaggever Gert van ‘t Hof van de NOS.

„Om 1 uur ‘s nachts heeft hij het Holland Heineken House verlaten en is vervolgens het nachtleven van Rio de Janeiro ingegaan, in een nachtclub beland totdat hij uiteindelijk om zes uur ’s ochtends terugkeerde in het olympisch dorp. Die terugkeer is niet onopgemerkt gebleven. Dat maakt wel duidelijk dat hij niet ‘een biertje’ heeft gedronken, maar dat het wel echt veel meer moet zijn geweest.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Yuri van Gelder schakelt advocaat in
Sluiten