Remco Visser
Remco Visser Sport 9 aug 2016 / 11:30 uur

Wat zijn die mysterieuze rode vlekken bij Olympiërs?

Fervente kijkers van de Olympische Spelen is het mogelijk al opgevallen; enkele atleten vertonen rode cirkels op hun lichaam. Het is echter geen symptoom van zika of een bizar geval van eczeem, maar het gevolg van zogenaamde ‘cupping-therapie’.

Foto: Michael Phelps / Getty

Cirkels

Vooral zwemkampioen Michael Phelps viel op door de grote rode cirkels op zijn bovenlichaam. De Amerikaan is dan ook een enorme fan van de Oosterse therapie, waarbij kleine, vacuüm-gezogen kopjes op het lichaam worden geplaatst om onder meer de bloedsomloop zou worden versneld. Dit zou vervolgens helpen bij het sneller herstellen van spieren.

https://www.youtube.com/watch?v=Xh9jAD1ofm4

Phelps liet de methode overigens al eerder zien, tijdens een commercial van sponsor UnderArmour. De zwemmer staat bovendien niet alleen in zijn overtuiging dat ‘cupping’ werkt; ook landgenoten Natalie Coughlin en Alex Naddour zweren bij de therapie.

Foto: Gymnast Alex Naddour /Getty

View this post on Instagram

Laughing because it hurts so bad. Gonna leave a mark! #AthleteLife

A post shared by Natalie Coughlin (@nataliecoughlin) on

Wetenschap

Wetenschappelijk is er overigens nooit een bewijs gevonden dat de methode heilzaam zou zijn, maar dat zal Phelps worst wezen. De Amerikaan trapte zijn vijfde Spelen zondagavond in Rio de Janeiro namelijk af met goud met de Amerikaanse estafetteploeg op de 4×100 meter vrije slag en zette zijn totaal daarmee op 19 gouden medailles.

China

Het zou trouwens kunnen dat Phelps en consorten het kunstje hebben afgekeken tijdens de Spelen van 2008. Toen verscheen in Bejing de zwemster Wang Qun al met de kenmerkende rode cirkels op haar lichaam aan de start.

Foto: Wang Qun /ANP

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wat zijn die mysterieuze rode vlekken bij Olympiërs?
Sluiten